Motivacija za zeleno

Potem ko smo se v mesecih epidemije naposlušali napovedi o tem, da so naslednji dnevi ključni, lahko danes ob prihajajočih večjih dobavah cepiva bolj kot v katerikoli fazi doslej dejansko trdimo, da so pred nami z vidika zaustavljanja epidemije ključni dnevi in tedni. Ključni za doseganje zadostne precepljenosti. Hitreje kot bomo dosegli 70-odstotno precepljenost (zdaj je četrtinska) - pri čemer, kot opozarja epidemiolog Mario Fafangel, kolektivna imunost ni matematična konstanta, neodvisna od globalnega epidemiološkega stanja - hitreje lahko računamo na vsaj približno normalizacijo našega življenja. In glede na to, da smo po hitrosti cepljenja že zdaj pod evropskim povprečjem, alternative čim hitrejšemu doseganju zelene barve tako rekoč ni, če ne želimo ostati nekakšen izoliran epidemijski otok, kar bi gospodarsko okrevanje le še upočasnilo.

Vendar pa zdaj cepljenje kljub spreminjajoči se strategiji - ali pa tudi zaradi tega - pri nas poteka prepočasi. Kandidatov v prednostnih skupinah ponekod celo zmanjkuje, aplikacijo oziroma ustrezno programsko podporo pa bi zaradi večje preglednosti in boljše organizacije potrebovali že bistveno prej.

Starejše je nujno veliko aktivneje vabiti, saj ne gre računati, da se bodo vsi zainteresirani prijavili sami, sploh pa ne s pomočjo spleta.

Čeprav ima popolno sproščanje starostnih omejitev cepljenja po principu, kdor se je oziroma bo prej prijavil, predvsem z etičnega vidika zaščite najbolj ogroženih, svoje slabosti, nam trenutno za želeni pospešek torej niti ne preostane drugega.

Po eni strani namreč že imamo viške cepiva, predvsem AstraZenece, kar ob dejstvu, da kandidati, ki bi se bili pripravljeni takoj cepiti tudi s tem cepivom, obstajajo, ni sprejemljivo.

Po drugi strani pa se je delež cepljenih, starejših od 70 let, ustavil pri komaj približno 60 odstotkih, kar, matematično, pomeni, da bi morala biti zato precepljenost ostale populacije višja. Starejše je torej nujno veliko aktivneje vabiti, saj ne gre računati, da se bodo vsi zainteresirani prijavili sami, sploh pa ne s pomočjo spleta. A to je bila žal doslej bolj redka praksa.

Pri doseganju želenih odstotkov precepljenosti pa je treba upoštevati še tiste, ki se zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne želijo cepiti. Možnost svobodne izbire se ob vse več pogojevanjih oži. Namesto prikrite prisile bi bila boljša pot transparentno, celovito in učinkovito informiranje o prednostih cepljenja.


Preberite še


Najbolj brano