14 predorov, štiri metre na dan

“Stroji so pripravljeni, ekipe so pripravljene, zdaj pa nam dovolite, da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo,” je danes oznanil direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli. Gradbena stroja pa sta v Dekanih simbolično zakopala za začetek gradnje drugega tira. Ko bodo gradbinci Kolektorja in turških Yapi Merkezi in Özaltin napadli predore na 14 mestih, bodo v povprečju morali napredovati po štiri metre na dan.

“Stroji so pripravljeni, ekipe so pripravljene, zdaj pa nam dovolite, 
da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo,” je začetek gradnje 2. 
tira naznanil  direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli. Foto: Tomaž Primožic/FPA
“Stroji so pripravljeni, ekipe so pripravljene, zdaj pa nam dovolite, da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo,” je začetek gradnje 2. tira naznanil direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli. Foto: Tomaž Primožic/FPA

DEKANI >V štirih letih bodo na gradbišču potrebovali po ocenah približno 1000 gradbenih delavcev, v prvi fazi 600. “Po naši oceni bo na gradbišču približno polovica slovenskih in polovica turških delavcev,” je povedal Kristjan Mugerli.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Vrtovec: Slovenija v logistični tekmi

Da od te točke ni več vrnitve, je poudaril tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. “Kocka je padla, drugi tir se od danes naprej gradi,” je dejal v Dekanih in spomnil na dolga leta “zavlačevanj, prerekanj, zasledovanj tudi parcialnih interesov, vseh pravnih in tudi političnih zapletov”.

Direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Leta in leta smo čakali prav na ta dogodek. Čakala je Slovenija, čakala je Evropa, čakale so naše zaledne države, ki imajo Luko Koper za strateško luko, in čakali so državljani, logistika in gospodarstvo,” je naštel Vrtovec. “Slovenska logistika si v neusmiljeni globalni gospodarski tekmi, ki večkrat poteka na premočenem in težkem igrišču, po Vrtovčevih besedah ne sme več privoščiti poraza. “Dovolj je bilo tudi avtogolov in zdaj je čas za gole v nasprotnikovi mreži. Z današnjim dnem smo na tej tekmi izenačili, verjamem, da bomo čez deset let v veliki prednosti,” je poudaril.

Prvi mož 2TDK Pavle Hevka in direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Projekt mora biti končan do konca leta 2025, vlada ne bo dopustila, da bi prišlo do preplačil, je ponovil.

Vrtovec napoveduje, da bo po Madžarski obiskal še Češko in Avstrijo, da bi ugotovil, kako bi jih lahko dodatno vpletli v razvoj koprskega pristanišča. “Ne pogovarjamo se samo o konceptu njihovega prispevka za drugi tir. To je samo ena izmed možnosti. Ne želim si, da zaledne države delajo obvode, da v sosednjih lukah v še večji meri najemajo površine in igrajo z drugimi igralci, ne pa z nami. Zaledne države morajo biti naš partner,” pravi Vrtovec.

Predsednik upravnega odbora podjetja Yapi Merkezi Mustafa Basar Arioglu


Najbolj brano