Kacin: Najbolj stabilna je dobava cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech

“Za ta mesec imamo do danes že potrjenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv, novih vrst cepiv v kratkem, mesecu ali dveh, še ni pričakovati,” je na novinarski konferenci povedal nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin. “Hitimo, da bi čim več cepiva uporabili za tiste, ki so cepljenja najbolj potrebni,” je dejal in pozval k cepljenju.

Jelko Kacin, koordinator za logistični del akcije množičnega 
cepljenja proti covidu-19 Foto: Sta
Jelko Kacin, koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Foto: Sta

LJUBLJANA > “Danes živeče generacije epidemije, še manj pa pandemije takih dimenzij, še niso doživele. Gre za svetovno zdravstveno in socialno krizo, zato je zamejitev covida-19 in njegovih mutacij prva prioriteta tudi pri nas,” je povedal Jelko Kacin.

“Cepljenje je najpomembnejši in najučinkovitejši korak vsakega od nas na skupni poti k večji normalnosti. Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo,” je pozval k cepljenju.

“V Sloveniji dobivamo vse več dogovorjenih odmerkov cepiv in se hkrati trudimo zagotoviti še dodatne količine. S hitrejšim cepljenjem želimo zagotoviti še vzdržne razmere v naših bolnišnicah oziroma v njihovih covid oddelkih ter ustvariti bolj varno in bolj kvalitetno poletje,” je pojasnil.

Vse več cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech

Po njegovih besedah je najbolj stabilna, redna in vse večja dobava cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech. V tem mesecu bo vsak teden prihajalo po več kot 50.000 odmerkov, ob koncu meseca pa že dvakrat toliko. Povečan tempo z več kot 100.000 odmerki na teden bo tudi v juniju.

Evropska komisija se je s proizvajalcem dogovorila za predhodno sproščanje oziroma dobavo velikega dela pogodbenih količin cepiv, ki bi morale biti dobavljene šele v zadnjem četrtletju, pa jih že dobivamo in z njimi že cepimo v drugem četrtletju, je razložil. Gre za dva dogovora, pri čemer prvi vključuje deset milijonov odmerkov, drugi še dodatnih 50 milijonov, skupaj torej 60 milijonov več odmerkov v tem četrtletju.

Od tega Slovenija dobiva 0,47 odstotka skupne količine odmerkov, upoštevaje delež našega prebivalstva. “Maja to pomeni več kot 330.000 odmerkov cepiva. Precej več kot polovica bo namenjena prvemu cepljenju, preostanek drugemu oziroma že cepljenim z enim odmerkom,” je napovedal Kacin.

Vse to je postalo mogoče zaradi velikega povečevanja proizvodnih zmogljivosti Pfizer/BioNTecha v Evropi. Države, ki sodelujejo pri skupnem evropskem naročilu, s tem nadomeščajo precejšen izpad dobave odmerkov cepiva AstraZenece.

Dobava cepiva AstraZenece škripa, Moderna ter Johnson & Johnson dobavljata redno

AstraZeneca namreč še naprej ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti. V Sloveniji nimamo potrjenih količin AstraZenece za več kot dva tedna naprej. “Tako je težko načrtovati cepljenje. Zato s cepivom skrbno gospodarimo, da imamo na zalogi zadostno količino za drugi odmerek, če bi prišlo pri dobavi do še večjih motenj,” je pojasnil Kacin. “Ne glede na vse zaplete pa so izkušnje cepljenih s tem cepivom dobre, prinaša najdaljšo zaščito med vsemi cepivi, saj se drugi odmerek cepi po treh mesecih, s čimer dosežemo skupaj kar devetmesečno zaščito,” je spomnil.

Je pa dobave cepiva močno povečala in stabilizirala Moderna, ki ta mesec prvič dobavlja cepivo vsak teden v enakih količinah. Računajo tudi na dobavo novega cepiva Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. “Prejeli so ga nekateri olimpijci in prve izkušnje z njim so zelo dobre, količine odmerkov in pogostost dobav se povečujejo. Cepivo dobivamo vsak teden,” je nanizal Kacin. Do zdaj so porabili 169 odmerkov tega cepiva, v petek jih bodo še 270. “Pri tem cepivu ni potreben drugi odmerek, zato cepimo tiste, za katere mora biti cepljenje opravljeno čim prej,” je nadaljeval.

Ključna je proizvodnja v EU

Po Kacinovih besedah je zelo pomemben skupen evropski pristop, ki cepiva zagotavlja tudi najmanjšim članicam po enakih cenah in dobavah glede na delež prebivalstva. “Solidarnost med članicami tega skupnega evropskega projekta se potrjuje in poglablja. Smo se pa žal naučili, kako pomembna je proizvodnja cepiv in učinkovin v Evropi, na našem kontinentu, točneje znotraj EU. Zato poslej veliko pozornost posvečamo tudi povečevanju svoje kontinentalne odpornosti in zmanjšanju odvisnosti od dobav od drugod,” je dejal.

Doma pa smo osredotočeni na pomoč cepilnim centrom in zagotavljanju boljših pogojev za bolj množično in hitrejše cepljenje.


Najbolj brano