V novi številki Primorskih novic preberite

Od skupno 40.000 evrov blaga, kolikor naj bi po prvotni obtožnici pred šestimi leti ukradli iz vagonov na železniški postaji Srmin, je ob koncu sojenja ostalo bore malo. Zaradi pomanjkanja dokazov je sodnik dva obtožena železničarja oprostil, preostalo trojico pa obsodil na pogojne kazni le za tatvino avtomobilskih osvežilcev zraka, vrednih 700 evrov.

Po prvotni obtožbi je tožilstvo obtoženim očitalo, da so iz tovornih  
vagonov ukradli različno blago, vredno 40.000 evrov. Foto: Katja Gleščič
Po prvotni obtožbi je tožilstvo obtoženim očitalo, da so iz tovornih vagonov ukradli različno blago, vredno 40.000 evrov. Foto: Katja Gleščič

Drugi tir se začenja v Dekanih

Jutri se bo v Dekanih začela gradnja drugega tira. Prvo gradbišče bo na portalu, kjer bodo bodoči vlaki iz Kopra zapeljali v predor. Na 2TDK pa se pripravljajo na to, da bodo pod svoje okrilje dobili tudi projekt dvotirnosti drugega tira.

Brez maske ni prekršek

Čeprav tudi koprski višji sodniki menijo, da je nošenje mask v epidemiji potrebno in koristno, so razsodili, da maske ne gre tlačiti v en koš z omejitvami gibanja. Zaradi tega nenošenje mask ni prekršek. Vozniku, ki so ga policisti 28. oktobra lani kaznovali, ker je na črpalki pri Vipavi tankal brez maske, kazni tako ne bo treba plačati. Minister Aleš Hojs zaradi sodbe vnaprej krivi sodišče za slabšanje epidemije.

Namesto Male opreme bo nastal kulturni center

Še lani so v Izoli naznanjali, da bi kulturni center zgradili do leta 2025, vendar so o njem razmišljali v okviru projekta Evropska prestolnica kulture (EPK), ki pa se je istrskim občinam izmuznil iz rok. Je torej gradnja kulturnega centra, ki bi lahko gostil velike kulturne dogodke, za katere zdaj ni primernih zmogljivosti, še v igri?

Strmčnik: Bili smo v prekršku, vendar nismo faloti

“Bili smo v prekršku, vendar nismo faloti,” se je danes ankaranski župan Gregor Strmčnik odzval na poročilo računskega sodišča, ki je občini Ankaran za poslovanje v letu 2018 izreklo negativno mnenje. Državni revizorji so nepravilnosti ugotovili na več področjih, med drugim tudi pri najemanju odvetnikov in svetovalcev ter izvajanju gostinske dejavnosti v tako imenovanih občinskih režijskih obratih na ankaranskih plažah.

Zaprta meja je prepolovila goste kraških gostiln

Težave, s katerimi se soočajo kraško-brkinski gostinci ob odpiranju lokalov, so še hujše kot drugod, saj slabo polovico njihovih gostov prihaja iz bližnje Italije, prehajanje meje pa še vedno ni dovoljeno. Zato se bojijo, da bodo težje preživeli. Predlogi gostinske sekcije na državni ravni, da bi tujim gostom omilili prehode meje, pa padajo na neplodna tla, pravi predsednik te sekcije obrtne zbornice Blaž Cvar.

3,9 milijona evrov za štiri kolesarske proge na Postojnskem

Približno trinajst kilometrov kolesarskih poti med Postojno, Hruševjem, Grobiščami in Zagonom, ki jih bo Občina Postojna zgradila do sredine leta 2023, bo pomembno prispevalo k varnosti kolesarjev in popestrilo turistično ponudbo občine. Za 3,9 milijona evrov težko naložbo so pridobili 2,4 milijona evrov evropskega denarja.

Koliko je obeležij NOB, ne vedo

V minulih prazničnih dneh so najpogostejši vzdrževalci partizanskih spomenikov in obeležij - člani društev ZZB NOB - obiskali pomnike na svojih območjih. Koliko je vseh v Sloveniji, ne ve nihče. Pravkaršnji pohod Cerkljana Ermina Oblaka Od spomenika do spomenika v občini Cerkno je pokazal, da jih je več, kot na uradnem seznamu. V Idriji je razlika še večja.

Novogoriško mestno kopališče že odprto

V novogoriškem športnem zavodu so letos pohiteli in vrata mestnega kopališča odprli že v soboto, 1. maja.

Kulturno praznovanje v grenki dobi

Z razstavo Rokovanje kultur - La cultura in una stretta di mano - Culture in t'une strete di man so v Kulturnem domu Gorica začeli niz dogodkov, s katerimi bodo, upajoč na prijaznejše epidemiološke razmere, praznovali 40-letnico svojega delovanja. Pokroviteljstvo nad jubilejem pa bo, kot je bilo slišati konec minulega tedna, prevzela Občina Gorica.

Trije (po)soški aduti za Tokio

V olimpijskem letu bi moralo biti evropsko prvenstvo le vmesna postaja, a v primeru slovenskih slalomistov na divjih vodah bo imel boj z brzicami in vrati v italijanski Ivrei v drugi polovici tedna precej večjo težo kot sicer. V talonu bodo namreč vozovnice za igre v Tokiu, na katere lahko upajo tudi trije člani Soških elektrarn.

Etapa Gira bo povezala Brda in Gorici

Tudi v naših krajih se je začelo odštevanje do kolesarske dirke po Italiji, ki se v soboto začenja v Torinu. Danes so v soseščini predstavili etape na območju Furlanije-Julijske krajine, vključno s čezmejno, ki bo 23. maja povezala tudi Brda in obe Gorici.


Najbolj brano