Prihaja aplikacija za naročanje na cepljenje

Predvidoma ta teden bo začela delovati aplikacija, prek katere se bo mogoče prijaviti na cepljenje proti covidu-19. V novi elektronski sistem bodo prenesene tudi prijave, ki so zdaj na portalu eUprava. Kot je bilo tistim, ki so se prijavili prek eUprave, obljubljeno že januarja, bo pri vrstnem redu cepljenja veljal datum njihove prijave.

Pri cepljenju naj bi aplikacija upoštevala tudi vrstni red prijave. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Pri cepljenju naj bi aplikacija upoštevala tudi vrstni red prijave. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Aplikacija za vodenje seznamov že naročenih na cepljenje in prijavljanje novih pacientov bo začela delovati predvidoma ta teden, sporočajo z NIJZ. Delovala bo v okviru portala eVem, ki že ponuja varen dostop do eZdravja.

Kdor se bo želel na cepljenje naročiti prek nove aplikacije, bo moral v spletni obrazec vpisati številko kartice zdravstvenega zavarovanja, EMŠO številko in začetnici imena in priimka. Za potrditev naročila na cepljenje bo moral sporočiti tudi številko mobilnega telefona. “Telefonska številka vašega mobilnega telefona je zato za paciente, ki se bodo prijavili prek portala, obvezen podatek, saj tokratna rešitev uporablja za obveščanje SMS sporočila,” pojasnjujejo na NIJZ.

Nova aplikacija bo paciente na cepljenje vabila prek SMS sporočil, zato bo treba ob prijavi nujno sporočiti številko mobilnega telefona.

Hkrati z uvedbo nove poti za prijavo na cepljenje bo ukinjena možnost prijave prek eUprave. Podatki vseh, ki so se od decembra prijavljali na eUpravi, se bodo preselili v eVem, ob tem pa bodo izločene že cepljene osebe. Prijavljeni prek eUprave bodo vnovič prejeli poizvedbo, ali se želijo cepiti. “Za osebe, ki so se že prijavile na eUpravi in bodo naročilo potrdile, se bo kot datum prijave upošteval najzgodnejši datum prijave na eUpravi - prijave se bodo torej upoštevale in prenesle, bodo pa osebe morale zagotoviti morebitne manjkajoče podatke. Kot je bilo napovedano, se bodo torej prijave iz eUprave upoštevale pri vrstnem redu cepljenja,” obljubljajo na NIJZ.

Aplikacija bo avtomatično upoštevala tudi prednostne kriterije za cepljenje; podatke bo zbirala iz centralnega registra podatkov o pacientih in iz zaznamkov, ki jih bo vpisovalo zdravstveno osebje. Prednostne kategorije se bodo osveževale skladno z morebitnimi spremembami nacionalne strategije cepljenja, napovedujejo na NIJZ.


Najbolj brano