Krkavče in tamkajšnji Kamen

Nad srednjim tokom mejne reke Dragonje je na Šavrinskih gričih kar nekaj vasi. Vsaka ima svojo posebnost, v njih pa je včasih živelo veliko več ljudi, kot jih živi danes. A so vendarle žive in živahne, za utrip pa ob domačinih poskrbijo tudi začasni prebivalci, ki jih ob koncu tedna vleče v sončno Sredozemlje.

Središče Krkavč je oblikovano na skalnem pomolu nad plodnimi pobočji in dolino Dragonje. Vas je pozidana strnjeno, njeno živahnost pa poudarijo razgibani tlorisi nepravilnih oblik in hiše s portali, baladurji, prizidanimi ognjišči, strmimi stopnišči ... Okrog vasi so vinogradi in oljčniki, ki jih je tam precej, nenazadnje sta v vasi dve veliki torkli. Krkavče imajo več zaselkov, rodovitni kraji pa so naseljeni tako rekoč od zmeraj, o čemer pričajo izsledki arheoloških raziskav in prav posebej sloviti Krkavčanski kamen ob cesti v zaselek Škrljevec, ki mu pravijo tudi zgolj Kamen ali Kamen troglav. Gre za megalit iz keltske dobe z dvema oziroma tremi stiliziranimi človeškimi podobami. Kamen naj bi imel različne zgodovinske vloge, med drugim je bil sramotilni steber pa tudi staroverska obredna točka, danes hodijo k njemu tudi po bioenergijo.

V središču Krkavč je cerkev sv. Mihaela, ki so jo na mestu starejše cerkve postavili sredi 18. stoletja. Ob njej je zvonik, ki je imel včasih tudi vlogo obrambnega in stražnega stolpa. V cerkvi je obnovljen glavni oltar, obnovljene pa so tudi orgle. V vasi je Hiša Vrešje, obnovljena istrska hiša, ki je zdaj vaški etnološki muzej. Septembra goduje sv. Mihael in takrat v Krkavčah pripravljajo prireditev Vonj po Istri. Če se bo virus umaknil, bo tam živahno tudi letos.


Najbolj brano