Izcedek iz oči - nadloga ali bolezen?

Videz, količina ter pojav in trajanje znakov lahko že veliko povedo o možnih vzrokih opaznejšega izcedka iz oči. Vzroki se razlikujejo tudi glede na živalsko vrsto, torej ali gre za psa ali mačka, ter starost, pri kateri se je izcedek pojavil.

Brezbarven izcedek iz oči so pravzaprav solze, ki jih proizvaja solzna žleza, ki se nahaja v področju zgornje veke, na zunanjem robu. Solze, ki so nujno potrebne za vlaženje in spiranje očesnega zrkla, se nato izlivajo preko solznih kanalčkov, preko nosu v žrelo. Ena od razvojnih napak je zraščenost solznih kanalčkov, zaradi česar se solze prelivajo preko spodnje veke na kožo pod notranjim očesnim kotom. Koža se lahko zaradi prekomernega vlaženja in draženja vname, dlaka pa se obarva, kar je še posebej izrazito pri belo obarvani dlaki.

Solzi kanalčki so lahko le zamašeni in jih lahko z ustreznim instrumentarijem “preperemo”, s čimer vzpostavimo njihovo prehodnost. Poseg ni boleč, je pa zaradi drobnih struktur in natančnosti vseeno potrebna splošna anestezija, zgolj zato, da se žival ne premika. Prelivanje solz je lahko tudi posledica pretirane produkcije teh, kar pa je lahko posledica številnih dejavnikov. Med njimi so najpogostejše okužbe, virusne ali bakterijske, lahko gre za alergično reakcijo, najpogosteje na inhalacijske ali kontaktne alergene.

Vnetna obolenja oči so lahko srbeča, pa tudi zelo boleča. Oboje je posebej nevarno za samopoškodovanje živali, ki se lahko s tacami in posebej kremplji dodatno poškoduje.

Roženico, plast, ki prekriva očesno zrklo, lahko dražijo tudi trepalnice, ki rastejo proti zrklu ali celo izraščajo na mestih, oddaljenih od roba veke. Težava so tudi uvihane ali izvihane veke, kar je pri nekaterih pasmah psov precej pogosta deformacija in jo je potrebno v hujših primerih zdraviti s kirurškim posegom. Prekomerno solzenje lahko povzročijo tudi poškodbe očesne roženice, ki so lahko posledica tujkov, ki zaidejo v oko, ali drugih poškodb. Poškodbe oči so še posebej pogoste pri pasmah psov, pri katerih so oči nekoliko bolj “izbuljene”, s tem pa je bolj izpostavljena tudi njihova površina.

Nenazadnje se solzenje lahko poveča tudi pri živalih, pri katerih se poveča očesni pritisk, kar imenujemo glavkom. Povečan očesni pritisk je boleče bolezensko stanje, ki se lahko razvije kot posledica različnih bolezni. V kolikor nenadoma opazite izrazito izgubo vida, ne oklevajte, saj gre za urgentno stanje, ki ima z vsako naslednjo uro vse slabšo prognozo.

Vodeni izcedek se pogosto zgosti in obarva rumeno do rjavo, kar je običajno znak prisotnosti bakterijskega vnetja. Pogosto se pridružijo tudi drugi znaki, kot so pordele očesne veznice, to je sluznica notranje strani vek. Psi in mačke imajo tudi tretjo veko, ki občasno prekriva del očesnega zrkla z notranjega očesnega kota. Pri človeku je tretja veka zakrnela. Raztez tretje veke lahko izzovemo tudi z rahlim pritiskom na zrklo, ki nam pomaga tudi pri samem pregledu. Na tej se na notranji strani nahajajo tudi drobne žleze, njihovo vnetje pa največkrat ugotovimo prav pri mladih, odraščajočih psih. Obolenje zahteva nekoliko agresivnejši pristop, pri katerem površino nabreklih žlez, grozdastega videza, rahlo podrsamo tako, da se njihova izvodila odprejo, zdravilu pa omogočimo vstop na mesto vnetja.

Pri mačkah so prirojene anomalije solznih kanalčkov redkejše, vnetja, predvsem virusna pa pogostejša. Herpes in Calici virus sodita med t.i. epiteliotorpne viruse, kar pomeni, da napadajo predvsem sluznice in kožo, lahko posebej pri mačjih mladičih povzročijo huda vnetja s trajnimi posledicami. V najhujših primerih lahko živali tudi oslepijo. Pri mačkah so pogostejše tudi nekatere bakterijske okužbe, kot na primer klamidioza, ki jih diagnosticiramo s pregledom očesnega brisa ali v kombinaciji s krvnimi preiskavami. Razlikovanje povzročiteljev je izjemnega pomena za uspešno zdravljenje, saj je izbor zdravil odvisen prav od povzročitelja.

Če ima večina vnetij oči v mladosti za posledico prekomerno solzenje, pa se pri starejših živalih pogosteje pojavljajo težave zaradi premajhne produkcije solz. Do zmanjšane produkcije solz lahko privedejo tudi nekatera zdravila. Ugotavljanje količine solz, ki je prav tako neboleče, je obvezen del pregleda oči v vseh primerih. S posebnim lističem, ki za zataknemo za spodnjo veko, lahko izmerimo količino solz. Pogosto pri živalih z zmanjšano produkcijo solz vse nadaljnje težave rešimo zgolj z uporabo umetnih solz, ki pa jih moramo v oči kapati dovolj pogosto.

Na očeh se lahko odražajo tudi druga obolenja, kot je na primer sladkorna bolezen, pa tudi nekatera onkološka obolenja, o katerih bomo kdaj drugič. Vnetna obolenja oči so lahko srbeča, pa tudi zelo boleča. Oboje je posebej nevarno za samopoškodovanje živali, ki se lahko s tacami in posebej kremplji dodatno poškoduje. Zato vsaj v hujših primerih svetujemo uporabo zaščitnih ovratnikov. Kadar presodimo, da je prisotna bolečina, kot na primer v primeru poškodbe, povišanega očesnega pritiska ali hudih vnetij, se vedno odločimo tudi za protibolečinsko zdravljenje.

V kolikor se torej pojavijo katerikoli od zgoraj naštetih znakov, svetujemo, da se najprej posvetujete z vašim veterinarjem, ki bo opravil osnovni pregled in presodil, ali stanje morda potrebuje specialistično obravnavo. Zgodnja pravilna diagnoza in ustrezno zdravljenje bo vašemu ljubljencu prihranilo marsikatero neprijetnost, vam pa skrbi.


Najbolj brano