Doživetje naj bo zase, ne za druge

V zadnjem času vse prevečkrat poročamo o nesrečah, ki so se zgodile zaradi nespametnega ravnanja posameznikov ali skupin ljudi, s čimer so ogrozili svoja življenja. Primer sobotnega snemanja selfija na nevarni pečini kraške planote je le eden od njih.

Namesto da se sprašujemo, kdo je najlepši v deželi tej, posnamemo selfi (angl. selfie) ali v slovenski različici sebek, ki pomeni fotografijo samega sebe, navadno narejeno z mobilnim telefonom, namenjeno za objavo na družabnih omrežjih. Po objavi na facebooku ali instagramu pa seštevek všečkov enačimo z odgovorom zrcalca - več kot jih je, bolje je.

Hiter vzpon selfijev in njihova popularnost sta v koraku z duhom današnjega časa, ki pozornost daje usmerjenosti nase.

In kaj je botrovalo takšnemu razcvetu selfijev v zadnjem času? Zanj ne potrebujemo nikogar drugega, da nas ujame v objektiv fotoaparata telefona, saj njegove nastavitve omogočajo, da “škljoc” opravimo sami. Nato fotografijo lahko še uredimo in polepšamo, takojšen odziv na objavo pa je zadoščenje tudi za vplivneže, ki skladno s številom sledilcev in všečkov lahko določajo svojo ceno in zaslužek.

Hiter vzpon selfijev in njihova popularnost sta v koraku z duhom današnjega časa, ki pozornost daje usmerjenosti nase, pravi psiholog Žarko Trušnovec. Selfi je tudi dokaz, da si nekje bil, da si nekoga srečal, da si nekaj dobrega jedel, prebral, da si se nekam povzpel ... In prav to slednje je bilo usodno za 38-letno planinko, ki se je v soboto povzpela na Nanos in med snemanjem selfija zgrmela v dolino ter se pri tem hudo poškodovala. V ljubljanskem kliničnem centru se še borijo za njeno življenje.

Da selfiji ne bi stregli po življenju mladih in malo manj mladih ljudi, je priporočljivo v naravi raje slikati njo kot pa sebe. In pri tem nikakor ne smemo izgubiti občutka za nevarnost, ki v gorah preti tudi na nižjih vrhovih, ne le na dvatisočakih. Snemanje selfija pa je lahko usodno tudi na drugih lokacijah ali ko je snemanje del nekega izziva (recimo na spletnem družbenem omrežju tiktok). Zato je treba pred tem dobro razmisliti, kaj je več vredno: fotografija samega sebe kot dokaz, da se ti nekaj dogaja, ali življenje samo, ki ti - v kolikor ga še imaš - lahko postreže še s številnimi drugimi dogodki, dosežki in osvojenimi vrhovi, ki pa jih ni treba (vedno) deliti s širnim svetom.


Preberite še


Najbolj brano