Dežela nomadov velika zmagovalka 93. podelitve oskarjev

Tretji celovečerec Chloe Zhao Dežela nomadov je po pričakovanjih slavil na 93. podelitvi oskarjev. Osvojil je tri oskarje, za najboljši film, režijo in najboljšo glavno žensko vlogo. Za ponovno izjemno Frances McDormand v vlogi avtodomarske nomadke je to že njen tretji igralski oskar (Fargo, Trije plakati pred mestom), Zhaova pa je po Kathryn Bigelow (Bombna misija) šele druga ženska v zgodovini podelitve oskarjev, ki ga je prejela za režijo.

Frances McDormand (levo) in Chloe Zhao Foto: Chris Pizzello / AFP / Profimedi
Frances McDormand (levo) in Chloe Zhao Foto: Chris Pizzello / AFP / Profimedi

LOS ANGELES > Frances McDormand je ob prejemu nagrade za najboljši film tulila v luno kot volk in vse pozvala, da si film o sodobnih nomadih, tudi žrtvah gospodarske krize, ko bo čas, ogledajo v kinih, z ramo ob rami, kar si zaslužijo tudi vsi drugi filmi.

Vodja producentske ekipe letošnje posebne podelitve Steven Soderbergh si je zaradi pandemičnih razmer letošnje oskarje zamislil okoliščinam ustrezno. Glavna podelitev je potekala na lokaciji železniške postaje Union Station, del so jo zaprli zaradi podelitve, del pa je še vedno deloval nemoteno. Pravila igre pa so bila kot na snemanju filma. Ko snemamo, ni mask, ko se snemanje konča, si nadenemo maske, je povedala ena od podeljevalk, igralka Regina King. Veliko nominirancev se je javljajo še iz Londona in Pariza. Podelitev že nekaj let nima več voditeljev, to vlogo prevzamejo kar podeljevalke in podeljevalci nagrad. Letos so bili to med drugimi Laura Dern in Regina King, Reese Witherspoon, Halle Berry, Brad Pitt, Harrsion Ford, Viola Davis, Angela Basset, Rita Moreno in Joaquin Phoenix. Med zabavnejše in bolj spontane trenutke je sodilo srečanje med Pittom in prejemnico oskarja za stransko žensko vlogo, Youn Yuh Jung. Ko ji je ta polaskal, mu je hitro odvrnila, kje da je bil, ko so snemali njihov filma. STA

Chloe Zhao je ob prejemu kipca povedala, da verjame, da so ljudje ob rojstvu dobri. “Vedno sem v ljudeh iskala dobro. Ta nagrada je za vsakogar, ki je imel vero in upanje, da je vztrajal v dobrem. To je za vas,” je povedala.

Ekipa zmagovalnega filma na letošnjih oskarjih, v sredini na levi Frances McDormand, zraven Chloe Zhao Foto: Profimedia

Recenzijo Dežele nomadov lahko preberete na naslednji povezavi: Ni prostora za starce, za svobodo pa

Za oskarja za najboljši film se je potegovalo osem naslovov, poleg zmagovalnega še Mank, Obetavna mladenka, Oče, Juda in črni mesija, Minari, Zvok metala in Sojenje čikaški sedmerici.

Največji osmoljenec je zelo ambiciozen film Davida Fincherja Mank, ki je prejel največ nominacij (deset) in govori o zakulisju nastajanja ene od največjih filmskih mojstrovin vseh časov Državljan Kane, osvojil pa je le dva oskarja - za fotografijo in scenografijo.

Oskarja za glavno moško vlogo je nepričakovano prejel Anthony Hopkins za vlogo v precej svojstvenem filmu o demenci, ki preide na področje psihološkega trilerja, Oče. Hopkins, ki je po 30 letih za kultno vlogo v filmu Ko jagenjčki obmolknejo osvojil svoj drugi oskar, se podelitve ni udeležil, niti v živo niti prek spleta. 83-letni igralec je sicer najstarejši prejemnik oskarja za glavno vlogo v zgodovini. Za letošnjega favorita je veljal lani preminuli igralec Chadwick Boseman za vlogo v drami o bluesu Ma Rainey's Black Bottom.

Oskarja za najboljši mednarodni film je po pričakovanjih dobila danska črna komedija oziroma “študija o blagodejnih učinkih (ne)brzdanega pitja alkohola” Nažgani v režiji Thomasa Vinterberga. Ta je film posvetil svoji hčerki Idi, ki je v času snemanja umrla v prometni nesreči. “To je film o izgubi nadzora nad lastnim življenjem, kot sem ga v nekem obdobju izgubil tudi sam,” je povedal Vinterberg.

Oskar za najboljšo moško stransko vlogo je šel v roke Daniela Kaluuye za vlogo vodje Črnih panterjev Freda Hamptona v filmu Juda in črni mesija, nase pa je pred tem najbolj opozoril z vlogo v “rasistični srhljivki” Zbeži Jordana Peela. V kategoriji za najboljšo žensko stransko vlogo je slavila Youn Yuh Jung, ki je nastopila v južnokorejskem filmu Minari.

Oskarja za najboljši scenarij je prejela Emerald Fennel za film Obetavna mladenka, v katerem je zelo nazorno orisala, kako v sodobni družbi spolne zlorabe in spolni plenilci uživajo tiho odobravanje. Nagrado za prirejen scenarij sta prejela Florian Zeller in Christopher Hampton za film Oče. Zeller ga je predelal po svoji gledališki igri, v glavni vlogi pa si je od vsega začetka želel izjemnega Hopkinsa, ki je zelo prepričljivo uspel upodobiti ujetost v skrivnostne meandre bolezni, poimenovane demenca.

Najboljši dolgometražni dokumentarec je My Octopus Teacher v režiji Pippe Ehrlich in Jamesa Reeda, ki sta uspela posneti resnično zgodbo o neobičajnem prijateljstvu, ki se je razvilo med hobotnico in človekom.

V ZDA policija dnevno ubije tri ljudi

Najboljši igrani kratki film je Two Distant Strangers v režiji Travona Freea in Martina Desmonda Roea o rasizmu v ameriški družbi. Free je ob prejemu nagrade podal povedno statistko, da v ZDA policija dnevno ubije tri ljudi, na leto je to 1000 ljudi. In med njimi je občutno več temnopoltih.

Za najboljši animirani kratki film je obveljal film If Anything Happens I Love You (Will McCormack in Michael Govier), za dolgometražnega animiranega pa, kot že tradicionalno Pixarjev, Soul (Pete Docter in Kemp Powers).

Najstarejša ženska prejemnica oskarja

Oskarja za najboljšo kostumografijo je prejela 89-letna Ann Roth za film Ma Rainey's Black Bottom, ki velja za najstarejšo prejemnico oskarja doslej. Ekipa filma je dobila tudi oskarja za najboljšo masko in oblikovanje pričesk. Oskarja za najboljšo izvirno glasbo je prejel film Soul oziroma ekipa Trent Reznor, Atticus Ross in Jon Batiste, za najboljšo pesem je bila nagrajena H. E. R. za pesem Fight for you v filmu Juda in črni mesija.

Za zvok je oskarja pričakovano prejel film Zvok metala, saj ima ta zelo poudarjeno vlogo v filmu, ki govori o bobnarju (odlični Riz Ahmed), ki je nenadoma izgubil sluh. Ekipo so sestavljali Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortes in Phillip Bladh. Zvok metala je osvojil sicer še oskarja za montažo (Mikkel E.G. Nielsen). Zadnji film Christopherja Nolana Tenet, v katerega je kinematografska mašinerija polagala velike upe, je prepričal le z najboljšimi vizualnimi učinki.


Najbolj brano