Prvi telefoni za rezervacije zvonili že pred 8. uro

Še v sredo so turistični ponudniki pesimistično pričakovali, da bodo po velikonočnih izgubili tudi prvomajske praznike. A je vlada - tudi zato, da ob zaprtih domačih nastanitvah Slovenci ne bi tako množično odhajali na Hrvaško in drugam - pohitela in s ponedeljkom dovolila odprtje nastanitvenih obratov pod posebnimi pogoji. Nekateri ponudniki se za to še ne bodo odločili, pri drugih pa so že včeraj ves dan zvonili telefoni.

Mate Matjaž iz portoroškega hotela Tomi je  zadovoljen, saj so   rezervacije  že začele prihajati.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Mate Matjaž iz portoroškega hotela Tomi je zadovoljen, saj so rezervacije že začele prihajati.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > “Mi bomo vsekakor takoj odprli. Se že pripravljamo na veliko. Tudi povpraševanje je, že cel dopoldan zvonijo telefoni. Rezervacije prihajajo za prihodnji konec tedna in za vnaprej. Ljudje so res željni, da bi za prvomajske praznike nekam šli,” je bil včeraj zadovoljen Mate Matjaž, lastnik portoroškega družinskega hotela Tomi, sicer tudi podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Priprave na odprtje hotela Tomi so v polnem teku. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Peter Flajs

direktor podjetja Top Rafting

“Če ne bi bilo covida, bi bili nemški in drugi kajakaši že tu. Oni so prvi, ki odprejo turistično sezono, ne briga jih, kakšne so temperature.”

Še dan pred vladno odločitvijo na odprtje, kot nam je priznal, ni resno računal, ga pa veseli, saj bi sicer del gostov odšel na Hrvaško ali drugam. Tisti, ki bi se radi izognili testiranju in s tem povezanim stroškom ob prehodu čez državno mejo, pa bodo tako zdaj imeli možnost dopustovati doma.

Družinski hotel Tomi Foto: Tomaž Primožic/FPA

Mate Matjaž

lastnik portoroškega hotela Tomi

“Rezervacije prihajajo za prihodnji konec tedna in za vnaprej. Ljudje so res željni, da bi za prvomajske praznike nekam šli.”

Manjši ponudniki v prednosti

Kot ocenjuje, so manjši ponudniki v prednosti, saj bodo že s pomočjo domačih gostov dosegli zadostno zasedenost, da se jim bo odprtje izplačalo. Še ne unovčenih ostaja tudi polovica turističnih bonov, vendar Matjaž ocenjuje, da jih bo izkoristilo še 20 do 30 odstotkov ljudi, del pa zaradi različnih razlogov, od zdravstvenih do ekonomskih, ne.

Drugače je po njegovem pri večjih ponudnikih, ki so odvisni tudi od gostov iz Avstrije, Italije, Nemčije in drugih držav, od koder pa na goste zaradi omejitev še nekaj časa ne gre računati. “Zagotovo pa bodo te države skušale kar čim več svojih državljanov tudi letos zadržati doma, morda tudi z omejitvami, ki bi ljudem otežile vračanje domov.”

Aleksander Pinter

namestnik direktorja Eurotas Hoteli.

“Nestrpno smo čakali na to novico, a je treba pretehtati tudi, ali se nam ob omejitvi na 30 sob to splača.”

Sprostitve ukrepov so se razveselili tudi v eko hotelu St. Daniel v Hruševici pri Štanjelu, saj komaj čakajo, da bodo spet lahko sprejeli goste, pa tudi zato, ker se jim zdi prav, “da kapital ostane doma”. “Odprli bomo, danes smo že začeli hišo ogrevati, pripravljeni smo. Tudi gosti so nas že začeli klicati. Potem pa bomo videli, kaj bo čas prinesel, karkoli vnaprej predvidevati tako ali tako ne moremo,” nam je dejala lastnica Nina Abramič in dodala, da je ob tem skrb za zdravje tako gostov kot njih samih v ospredju. Glede na to, da je njihov hotel na podeželju, pa si želi dodatne točke za brezplačna testiranja, ki bi bila dostopnejša tako gostom kot ponudnikom. Tudi čas zaprtja zanje sicer ni bil povsem izgubljen, saj so končali nekatere projekte, za katere prej ni bilo časa. “Ukvarjali smo se z vsebino, zato da bomo po ponovnem odprtju lažje in bolje delali in razširili ponudbo.” Obžaluje pa, da so v tem času pretrgali nekatere stike s tujimi trgi.

Željni oddiha od morju

“Že pred 8. uro so zvonili telefoni, rezervacije so se kar vrstile, ljudje bi očitno radi prišli ob morje. Cene so za 15 odstotkov višje kot lani, a se nihče ni obregnil ob to,” je včeraj zjutraj dobre volje razlagal Marko Juriševič, zasebni hotelir iz Portoroža. Že pred desetimi dnevi so hotel Marko začeli pripravljati na odprtje. “Za to, da spraviš hotel v pogon, in za nabavo vsega potrebnega je potrebnih kakih 14 dni, hotel bomo odprli 27. aprila. Imamo 50 sob, a jih seveda ponujamo 30.” Že takoj zjutraj je sklical sestanek z zaposlenimi, za zdaj bodo začeli delati z delom ekipe. Glede na odlično povpraševanje kaže, da bodo sobe hitro zapolnili. Kličejo in rezervirajo samo domači gostje, nekateri bodo nočitev plačali s turističnimi boni.

Gostom v restavraciji Kamin na Belvederju se bodo prihodnji teden pridružili še tisti, ki bodo v hotelu Cliff in depandansi lahko tudi prenočevali. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

“Tako zmogljivosti na Belvederju kot hotel Marina v Izoli pa tudi avtokamp bomo odprli takoj, ko bo mogoče. Gosteje že kličejo. Restavraciji s terasama sta že odprti, s prihodnjim tednom bomo dodali še namestitve. Končno,” je zadovoljen Branko Seljak, ki vodi ti dve izolski hotelski podjetji.

Hotel Cliff na Belvederju Foto: Tomaž Primožic/FPA

Večji hotelirji čakajo na več informacij

“Tudi mi bi radi odprli, nestrpno smo čakali na to novico, a je treba pretehtati tudi, ali se nam ob omejitvi na 30 sob to splača. Tistim, ki imajo toliko ali malo več sob, se to zagotovo splača, a v naših hotelih je 60 do 70 sob. Če bomo odprli, bomo to storili v petek,” pravi Aleksander Pinter, namestnik direktorja Eurotas Hoteli. Ob morju imajo hotele v Portorožu, Piranu in Fiesi.

V Istrabenz Turizmu (hoteli LifeClass), ki ima v Portorožu šest razmeroma velikih hotelov, pa še zbirajo informacije, povezane s pogoji za odprtje. Dokončno se bodo odločili v naslednjih dneh. V družbi Sava Turizmu (ob morju imajo hotele na Bernardinu in v Strunjanu) pravijo, da ob veliko različnih informacijah pri tolmačenju novih ukrepov, povezanih z odpiranjem turistične panoge, pričakujejo pisno uradno informacijo z vsemi podrobnostmi o pogojih odpiranja zmogljivosti. “Ko bomo prejeli to informacijo, se bomo odločili o potencialnem odpiranju zmogljivosti v skupini Sava Hotels & Resorts.” pravijo.

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Čez noč se ni mogoče prilagoditi

“Mislim, da za prvi maj še ne bomo odprti, ker se ne moremo tako hitro prilagoditi. Čez noč se to ne da. Nekaj gostov bi zagotovo imeli, a s temi hitrimi odločitvami je križ. Ljudje se ne morejo organizirati,” pa je včeraj povedal Mitja Lo Duca s Kekčeve domačije v Trenti, kjer so imeli zadnje goste septembra.

V sredo dopoldne, preden je vlada prižgala zeleno luč za odprtje nočitvenih kapacitet, je pojasnil, da imajo štiri apartmaje, nevarnosti za okužbe pa ni, ker ponujajo mir, odklop, uživanje v naravi, gostje pa se pri njih sploh ne bi srečali. Povpraševanja je bilo sicer toliko, da bi lahko imeli čez prvomajske praznike vse zasedeno.

Za aktivnosti na Soči ni povpraševanja

“Čez prvomajske počitnice ne bomo obratovali, ker ni rezervacij. Tudi kar je bilo za junij, je odpovedano. Povpraševanja ni, ker se ne ve, kako bo. Predvidevam, da bomo z delom začeli šele junija,” je povedal Adis Hrovat iz podjetja Bovec Rafting Team. Pojasnil je še, da 95 odstotkov njihovih gostov predstavljajo tujci. V podjetju so se specializirali za rafting za družine z otroki. Lani so imeli zaradi covida-19 65-odstotni padec prometa. Plovno pot na Soči so letos že počistili in zdaj čakajo turiste.

“Če ne bi bilo covida, bi bili nemški kajakaši, pa tudi kajakaši od drugod, že tu. Kajakaši so prvi, ki odprejo turistično sezono, ker jih ne briga, kakšne so temperature. Na Soči bi jih bilo zdaj že polno, ker so razmere trenutno odlične za veslanje,” je pojasnil Peter Flajs, direktor podjetja Top Rafting. Tudi on je povedal, da povpraševanja za športne aktivnosti na Soči in ob njej sploh ni, in tudi vse rezervacije, ki so jih imeli, so odpovedane.

Kanin vabi z več kot štirimi metri snega

Bo pa čez praznike obratovalo smučišče na Kaninu, kjer je ponekod še vedno več kot štiri metre snega. Kot je povedala Manuela Božič Badalič, direktorica Sončnega Kanina, ki upravlja s smučiščem, je snega dovolj za smuko vsaj do konca maja. Naprave bodo obratovale od tega vikenda do drugega maja, potem pa še celoten maj ob koncih tedna, saj je med tednom obiska premalo, da bi upravičil obratovanje.


Najbolj brano