Grad Rihemberk že čaka prve letošnje obiskovalce

Grad Rihemberk so nameravali ponovno odpreti za obiskovalce pred velikonočnimi prazniki, a zaradi zaprtja države to ni bilo mogoče. Ga bodo pa odprli jutri. V tretjo sezono vstopa še lepši in dodatno prenovljen. Letos bodo začeli urejati notranjost.

V toplih mesecih grad privabi veliko obiskovalcev in   upati je, da bo tako tudi letos. Foto: Mitja Marussig
V toplih mesecih grad privabi veliko obiskovalcev in upati je, da bo tako tudi letos. Foto: Mitja Marussig

BRANIK > V zavodu Svitar, ki je grad leta 2019 oživil z dogodki, so veseli, da pred prazniki odpirajo vrata. “Takoj ko bo dovoljeno zbiranje večjega števila ljudi, bomo organizirali tudi 'kostumirane' vodene oglede in nato, če bodo epidemiološke razmere dopuščale, še druge dogodke. Ni nas strah, vemo, da je na gradu čudovito in da ga bomo znali predstaviti v skladu z epidemiološkimi razmerami,” je pred odprtjem kompleksa optimistična direktorica Bojana Čibej.

Netopirji se vračajo

V tretji sezoni bodo skušali nadaljevati utečen program. Zadovoljni so z dosedanjim obiskom. Leta 2019, ko še ni bilo epidemije, je bilo tujih gostov veliko več. “So nas pa lani avgusta in septembra presenetili slovenski gostje in obisk je bil zelo dober. Potem se je sezona zaključila in sledilo je zaprtje, tako da kaj več nismo mogli pričakovati,” razlaga. Letos računajo predvsem na Slovence, a so prepričani, da se bo pojavil tudi kakšen tujec. Tako pripravljajo tudi programe zanje. “Čakamo in upamo na najboljše,” pravi.

Bojana Čibej

zavod Svitar

“Ni nas strah, vemo, da je na gradu čudovito in da ga bomo znali predstaviti v skladu z epidemiološkimi razmerami.”

Verjame, da bodo tudi letos konec avgusta lahko pripravili odmevno noč netopirjev, seveda ob spoštovanju netopirk. V teh dneh se jih na grad v letna kotišča in prebivališča v opuščenih kleteh in stolpih vrača nekaj sto. “Največja prireditev pa je bila običajno ob odprtju sezone. Žal bo ta sobota takšna kot vse naslednje. Trenutno si ne upamo organizirati večje prireditve. Gostje se bodo sprehajali po zunanjih grajskih površinah, zato ne verjamemo, da bo treba vstop omejevati, masko pa bo treba nositi na stopnišču v stolpu in ob vzponu nanj,” pristavlja.

Grad bo odprt ob vikendih in praznikih do konca poletne sezone, če bodo razmere dopuščale. Z vodnikom si ga bo ob predhodni najavi individualno mogoče ogledati kadarkoli ob upoštevanju protokolov za preprečitev širjenja okužb. Med epidemijo so pripravili tudi spletno stran z informacijami o dogajanju.

Letos bodo začeli obnavljati notranjost

Lani je grajski kompleks dobil lepšo podobo. Obnovili so večino streh, povsem drugače izgledajo vhodno poslopje, obzidje in stolpiči v zahodnem in severnem delu obsežnega kompleksa. Grad, ki že stoletja kraljuje nad Braniško dolino, je najmogočnejši in eden najstarejših na Primorskem, ki je do danes ohranil srednjeveško zasnovo. Pri obnovi so uporabili tradicionalne in trajnostne materiale in postopke, kot je apnena malta za popravilo zidov, kot so jo v teh krajih uporabljali več stoletij. Obnovo bo mestna občina letos nadaljevala. Do konca leta naj bi uredili sprejemni prostor za obiskovalce in razstavni prostor oziroma Infoteko Natura 2000. Grad bo pridobil tudi težko pričakovane sanitarije in novo čistilno napravo.


Najbolj brano