Novogoričani ohranjajo prvoligaške upe

Nogometaši Gorice se nočejo sprijazniti z vlogo odpisanih. Po srhljivi končnici in zmagovitem zadetku za 3:2 proti Bravu v sodnikovem dodatku še ohranjajo upe na prvoligaški obstanek.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Manjkajoči prvokategorniki so sprožili menjave akterjev v domači vrsti, trener Aleksandar Jović pa se je odločil tudi za menjavo igralnega sistema. V zadnjo vrsto s tremi branilci se je pomaknil Matija Kavčič, a ključno je bilo, da so Novogoričani ohranili agresivnost v dvobojih in kompaktnost. Oboje je izostalo pri hitrem vodstvu gostov, ki so resda pogrešali Mustafo Nukića, tvorca kopice zadetkov Brava v letošnji sezoni.

So pa gostje lahko še vedno stavili na napadalni pogon Martina Kramariča in Milana Tučića, ki je tudi učinkovito zaključil akcijo Brava v 8. minuti. Na odgovor Novogoričanov ni bilo treba dolgo čakati. Akcija za izenačujoči gol je bila na moč podobna ljubljanski za vodstvo 0:1. Gostitelji so odvzeli žogo na polovici gostov in razširili igro na desno, kjer se je v vlogi podajalca izkazala Mathias Oyewusi. Tjaš Begić pa je z glavo in pomočjo vratnice premagal Igorja Vekića. Akcije v slogu teci in streljaj so se vrstile, a se zlasti Uroš Likar ni pustil presenetiti. Zdelo se je, da se bo tekma razživela, a so se visoki ritmi razmeroma hitro polegli in tekma je postregla s predvidljivo šablono, v kateri so imeli Novogoričani posest žoge, Ljubljančani pa so disciplinirano zgostili prostor na svoji polovici. Za povrh so bili gostitelji v napadalni polovici vendarle jalovi in preveč statični, oziroma niso imeli aduta, ki bi se vključeval v medprostore.

Gorica : Bravo 3:2 (1:1)

Športni park, brez gledalcev sodnik Antič (Koper) 6,5. Strelci - 0:1 Tučić (8), 1:1 Begić (10), 2:1 Colley (50, 11 m), 2:2 Kramarič (81), 3:2 Vipotnik (91).

Gorica: Likar 6, M. Kavčič 6, T. Kavčič 6, Tomiček 6 (od 83. Vipotnik 7), Hodžić 6, Nkama 6,5, Mavretič 6, Paljk 6,5, Begić 7 (od 79. Cvijanović 6,5), Oyewusi 7 (od 62. Velikonja 6,5), Colley 7. Trener: Aleksandar Jović.

Bravo: Vekić 6, Španring 6, Križan 5,5, Drkušić 6, Matko 6, Brekalo 6, Žinko 6, Kirm 5,5 (od 58. Maher 6), Kramarič 6,5, Maružin 6 (od 69. Žugelj 6), Tučić 6,5. Trener: Dejan Grabić.

Rumeni kartoni: Mavretič, Colley; Križan, Španring

Drugi polčas so gostje začeli nekoliko bolj podjetno, a so hitro doživeli hladno prho. Oyewusi je spet izkoristil manevrski prostor na desni in poslal uporabno podajo pred vrata. Mitja Križan je z rokoborskim prijemom spravil na tla Colleya, in sodnik Mihael Antič je upravičeno pokazal na enajstmetrovko. Odgovornost je za razliko od tekme s Taborom prevzel Colley in popeljal domače v vodstvo, Likar pa je na drugi strani poskrbel, da je tako kot v prvem delu ni prišlo do takojšnjega izenačenja. Vloge na igrišču so se zamenjale. Novogoričani so zavzeli obrambno držo, v lov na zadetek pa so se podali gostje, ki več od kotov niso iztržili. Dobljeni zračni dvoboji po prekinitvah pa jim tudi niso prinesli otipljivih koristi.

Gostje so potrebovali napadalni preblisk in ga dočakali deset minut pred koncem. Samostojno akcijo je z natančnim strelom z 20 metrov kronal Martin Kramarič. Domači blok je izostal, Likar pa je bil pri poskusu obrambe prekratek. Novogoričani vendarle niso obupali. Vztrajnost se jim je obrestovala v sami končnici, ko so vse sile usmerili v napad. V glavni vlogi je bil rezervist Žan Vipotnik. Posojen nogometaš Maribora je v sodnikovem dodatku dosegel svoj krstni prvoligaški zadetek, vreden dragocene zmage.

Vinčić za Euro

Evropska nogometna zveza (Uefa) je včeraj sporočila seznam 19 glavnih sodnikov, ki bodo delili pravico na prihajajočem evropskem prvenstvu. Od slovenskih sodnikov se je na njem znašel Slavko Vinčić, manjka pa Damir Skomina. Koprčan še okreva po poškodbi, ki jo je staknil na novembrski tekmi lige prvakov.


Najbolj brano