Fakin se boji, da je v ozadju kaj drugega

Novica, da je upravni odbor Kmetijske zadruge Agraria dosedanjemu direktorju Robertu Fakinu večinsko odrekel podporo za novi mandat, je razgalila notranji razkol v podjetju. Medtem ko je Fakin začuden, saj pravi, da so se še pred kratkim pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju, pa predsednik upravnega odbora Luka Parovel napoveduje prevetritev vodstva z mlajšim kadrom.

V KZ Agraria bo očitno prišlo do zamenjave na direktorskem mestu. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V KZ Agraria bo očitno prišlo do zamenjave na direktorskem mestu. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Bojim se, da bo ta poteza destabilizirala podjetje. Upam, da kdo tega ne počne s figo v žepu in da ni v ozadju kaj drugega. Agraria ima v družbi Vinakoper svoj delež, ki bo letos naprodaj, ter nekaj nepremičnin,” je zaskrbljen Robert Fakin.

Robert Fakin (foto: Sara Roš)

Robert Fakin

direktor KZ Agraria

“Bojim se, da bo ta poteza upravnega odbora destabilizirala podjetje. Upam, da kdo tega ne počne s figo v žepu in da ni v ozadju kaj drugega. Agraria ima v družbi Vinakoper svoj delež, ki bo letos naprodaj, ter nekaj nepremičnin.”

Hkrati razočaran in presenečen

Odkrito pove, da je tako njega kot delavce odločitev članov upravnega odbora, ki jo sicer spoštuje in jo bo upošteval, razočarala in presenetila. “Vendarle sem vodenju podjetja posvetil deset let v dobrem in slabem. Poleg tega smo se pogovarjali o možnosti podaljšanja mandata, v okviru katerega bi lahko v dogovoru z upravnim odborom poiskali in usposobili primernega naslednika,” pravi Fakin, ki sicer izpolnjuje pogoje za upokojitev.

Na seji v torek so se torej člani upravnega odbora KZ Agraria odločili, da z oktobrom, ko mu poteče mandat, s Fakinom prekinejo sodelovanje. Tako je glasovalo osem članov, eden pa je bil vzdržan. “Cenimo delo dolgoletnega direktorja, saj je s svojim delom močno pripomogel k poslovnim uspehom in razvoju zadruge. Po desetih letih želimo prevetriti vodstvo z mlajšim kadrom in novimi razvojnimi pogledi,” odločitev utemeljuje predsednik upravnega odbora Luka Parovel.

Luka Parovel

predsednik upravnega odbora KZ Agraria

“Cenimo delo dolgoletnega direktorja, saj je s svojim delom močno pripomogel k poslovnim uspehom in razvoju zadruge. Po desetih letih želimo prevetriti vodstvo z mlajšim kadrom in novimi razvojnimi pogledi.”

Luka Parovel (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Maja o nadaljnjih odločitvah

Napoveduje, da bodo vse nadaljnje odločitve v zvezi z novim vodstvom obravnavali na prihodnji seji upravnega odbora, ki bo predvidoma maja. Brez odgovora tako za zdaj ostaja vprašanje, ali bodo za iskanje primernih kandidatov objavili razpis ali pa imajo morebiti že svojega izbranca, ki bo nasledil dosedanjega prvega moža Agrarie.

Fakin sicer upa, da so se v upravnem odboru zadev lotili strateško in imajo vendarle v mislih nekoga, ki bo kos izzivom. “Zdi se mi, da je seznam mladih menedžerjev, ki se vidijo na tem položaju, kar dolg. A ne gre prezreti, da mora imeti dober vodja kar nekaj človeških lastnosti, ki so izjemno pomembne in se posledično odražajo v dobrobiti delavcev in podjetja,” ocenjuje Fakin.

Zadruga je bila tik pred potopom

Oddelal je dva polna mandata, skoraj dve leti pa je podjetje vodil v vlogi vršilca dolžnosti. “Zadruga, ki ima 140 članov ustanoviteljev, je bila leta 2011 tik pred potopom. Komaj sem se uspel dogovoriti za posojilo, s katerim smo sanirali finančno luknjo, vzpostavili strukturo in začeli dobro delati,” se spominja.

Med poglavitne dosežke uvršča podatek, da so približno sto ljudem priskrbeli zaposlitev (zdaj imajo v ekipi dvesto delavcev), obnovili so nekaj svojih poslovalnic, skrbijo za povečanje odkupa od kmetov, ukvarjajo pa se tudi z evropskimi projekti.

“Marca smo zabeležili rekordno prodajo. Lani smo imeli za dvajset milijonov evrov realizacije in dobiček. Naši delavci bodo prejeli najvišji regres. Lani smo kmetom ob koncu leta izplačali nagrado,” Fakin niza rezultate. Česa pa mu ni uspelo uresničiti? “Morda to, da nismo razširili prodajne mreže po državi, a naš sistem tega ne bi prenesel. Šlo bi za logistični zalogaj, poleg tega je naša prepoznavnost ključna tukaj,” meni.”


Najbolj brano