Delo s prijatelji je privilegij

24. aprila bo na spletni strani in kanalih SNG Nova Gorica na ogled spletna premiera avtorskega projekta Tjaše Bucik, Anuše Kodelja in Tereze Gregorič Nisem dekle niti ženska v režiji Tereze Gregorič. Projekt je nastal v koprodukciji Zavoda Scaramouche, Kulturnega doma Gorica, MP3 Project ASD (Rim) in Parka Pečno.

Avtorski projekt Nisem dekle niti ženska podpisujejo  Anuša 
Kodelja, Tereza Gregorič, ki ga tudi režira,  in Tjaša Bucik. Foto: August Adrian Braatz
Avtorski projekt Nisem dekle niti ženska podpisujejo Anuša Kodelja, Tereza Gregorič, ki ga tudi režira, in Tjaša Bucik. Foto: August Adrian Braatz

Tereza Gregorič se je rodila leta 1988 v Šempetru pri Gorici. Maturirala je na umetniški gimnaziji dramsko-gledališke smeri v Novi Gorici ter šolanje nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, na kateri se je odločila za študij dramaturgije. V času študija je urejala šolski gledališki list Oderuh in opravljala asistence dramaturgije. Pisala in objavljala je tudi različne članke za gledališke liste. Od leta 2012 je kot hišna dramaturginja zaposlena v SNG Nova Gorica, kjer je sodelovala z režiserji Vitom Tauferjem, Ivanom Peterneljem, Jernejem Lorencijem, Jušem A. Zidarjem, Dušanom Jovanovićem ... Ob tem pa za najmlajše gledalce izbira predstave Polžkovih abonmajev ter kot vodja Mladega odra Amo skrbi za gledališko izobraževanje in ustvarjalnost mladih, za kar je prejela več priznanj tako doma kot v tujini. Prav tako je v lokalnem okolju prepoznana kot režiserka in avtorica scenarijev več občinskih in krajevnih dogodkov.

Tokrat režirate avtorski projekt s svežo članico novogoriškega igralskega ansambla Anušo Kodelja in plesalko Tjašo Bucik. Kako je prišlo do tega projekta?

Najprej smo razmišljale, da bi naredile gledališko predstavo z mislijo na video, nato pa nas je ustvarjalni tok zapeljal tako, da smo ustvarile video z mislijo na uprizoritev.”

Tereza Gregorič, dramaturginja

“Zelo preprosto. Anuša me je poklicala in vprašala, če bi skupaj ustvarili predstavo, in takoj sem bila za! Pred tem se je že dogovorila s Tjašo Bucik, svojo dolgoletno prijateljico - plesalko -, ki se je zaradi epidemioloških razmer vrnila domov iz tujine in čaka, da bodo okoliščine ponovno omogočile ustvarjanje v mednarodnih okvirih in na način, kot smo ga poznali pred epidemijo. Pravzaprav smo se vse tri znašle v podobni situaciji. Gledališče je odvisno od človeške bližine in stika ne le s soustvarjalci, ampak tudi z gledalci, medtem ko razmere zahtevajo fizično razdaljo. Ker pa si kljub temu želimo ustvarjati gledališče, smo se zelo hitro dogovorile in začele z delom.”

Z Anušo in tudi s Tjašo vas druži prijateljstvo ...

“Z Anušo sva se spoznali, ko sem kot sveža diplomirana dramaturginja nastopila službo v SNG Nova Gorica. Med drugim sem prevzela vodenje Amaterskega mladinskega odra, danes Mladega odra Amo, kjer je bila Anuša že večletna članica. Lahko rečem, da me je prav ona uvedla v novo službo (smeh). Zelo hitro sva se navezali druga na drugo. Poleg izjemnega talenta me je pritegnila tudi njena odločnost in neustavljiva želja po delu. Zelo malo je ljudi, ki imajo tako jasno začrtano pot. Anuša je od nekdaj vedela, da bo igralka. No, skoraj od nekdaj (smeh). Podrobnosti boste izvedeli v naši predstavi. Tjašo Bucik pa sem pobliže spoznala v samem procesu dela. Z Anušo sta prijateljici iz otroštva in ideja za predstavo se je v resnici rodila že pred leti. Anuša jo je prosila, če se lahko v njeni telovadnici pripravlja na sprejemne izpite za AGRFT, medtem ko se je Tjaša pripravljala na svoj projekt. Nekaj časa sta vadili vsaka posebej, v nekem trenutku pa sta se sinhronizirali. 'Občutek je bil čudovit,' pravita. Odločitev za predstavo je torej padla že takrat.”

Projekt torej tematizira situacijo, v kateri se trenutno nahajamo ustvarjalci uprizoritvenih umetnosti?

“Je ne toliko tematizira, kot izhaja iz nje. Predstava prikazuje asociativno nanizane spomine iz njunih otroštev, ki so se vzbudili, ko sta se vrnili domov - v rodno mesto. Obe sta na prelomu v samostojno življenje. Namesto da bi gradili svojo kariero, se osamosvojili in v polnosti zaživeli, ne moreta opravljati svojega poklica. Predstava želi nagovoriti vse, ki so se znašli v podobnih razmerah; ustvarjalce in mlade ... Kajti čeprav smo oddaljeni drug od drugega, smo si v tem, kar delamo, še vedno zelo blizu.”

Kako je potekal uprizoritveni proces glede na to, da se ustvarjalke dobro poznate?

“Brez pomišljanja lahko rečem, da je delo s prijatelji privilegij. Gledališče je intimen prostor, v ustvarjalnem procesu se posameznik lahko sooči tudi s svojimi strahovi in bolečinami. Če ti kot režiserju predstave, ki izhaja iz osebnih zgodb, ne uspe ustvariti varnega prostora, kjer se ustvarjalci lahko popolnoma odprto izražajo, lahko proces pusti globoke rane. Med nami pa ni nikakršnih zidov ali blokad. Tako kot v življenju je tudi v ustvarjalnem procesu najpomembnejša odprta, iskrena komunikacija in sprejemanje svojih in šibkosti drugih. Večja kot je povezanost, močnejše je odpiranje - in intenzivnejše je sobivanje, tudi v okvirih uprizoritvenega dejanja.”

Projekt je glede na razmere mišljen kot spletna uprizoritev in ne kot uprizoritev v živo.

“Nič ne more nadomestiti uprizoritve v živo. V procesu dela smo ugotovile, da je tako kot naši protagonistki tudi gledališče nekako ujeto med filmom in predstavo v živo. Najprej smo razmišljale, da bi naredile gledališko predstavo z mislijo na video, nato pa nas je ustvarjalni tok zapeljal tako, da smo ustvarile video z mislijo na uprizoritev.”

Kakšni so vaši načrti v prihodnjih mesecih, letih in kako je ustavitev javnega življenja vplivala nanje?

“Najprej želim izpeljati premiero (smeh). Ker opravljamo delo, ki je v celoti odvisno od javnega življenja, sem prepričana, da bomo še nekaj let trpeli za posledicami epidemije. A iskreno verjamem, da bo gledališče, ki diha skupaj z občinstvom, obstalo. Dolgoročno se bodo stvari postavile na svoje mesto, do takrat pa si želim, da bi preprosto - preživeli. Tako ali drugače.”

Ana Kržišnik Blažica, dramaturginja SNG Nova Gorica


Preberite še


Najbolj brano