V obalno-kraški in goriški regiji strežba tudi v notranjosti lokalov, odpravljena prepoved prehajanja med regijami

V soboto bodo lahko odprte terase po vsej državi, v rumenih regijah (obalno-kraška, goriška in pomurska) tudi notranjost lokalov, od ponedeljka pa bodo možne tudi turistične nastanitve z določenimi omejitvami, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Prihodnji teden se odpirajo tudi vrata vseh izobraževalnih ustanov, odpravljena je prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi.

Foto vir: pixabay.com
Foto vir: pixabay.com 

BRDO PRI KRANJU > Vlada je na današnji seji potrdila nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki nekoliko sprošča do zdaj veljavne ukrepe. V sporočilu za javnost po seji vlade so zapisali, da se v devetih statističnih regijah, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam - podravski, koroški, savinjski, zasavski, posavski, jugovzhodni Sloveniji, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski in gorenjski - pod določenimi pogoji od sobote dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Od ponedeljka pa bo v tej regijah dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Z današnje seje na Brdu pri Kranju (foto vir: Twitter/Vlada RS)

Testiranje potrošnikov

V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote poleg na vrtovih in terasah mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj gostinskih obratov. Od ponedeljka bo medtem tudi v teh regijah omogočeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, in sicer ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti v notranjih prostorih in nastanitvenih obratih je sicer dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Odpirajo se vrata vseh izobraževalnih ustanov

V skladu z načrtom sproščanja se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Odpravljena je prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi. Število oseb v zaprtih prostorih je omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov, na prostem pa na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask. Organizator javne prireditve ali javnega shoda bo moral na zahtevo pristojnega nadzornega organa predložiti dokazilo o prijavi ali dovoljenje za prireditev oziroma shod, še navaja sporočilo.

Glede izobraževalnega procesa predlagajo hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi in potrebami visokošolskih zavodov. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

Novico o sproščanju je prek twitterja sporočilo tudi gospodarsko ministrstvo.


Najbolj brano