Pripravljenost naše vojske za delovanje v vojni je znova nezadostno

Tudi letošnja ocena pripravljenosti slovenske vojske za vojno je nezadostna, za delovanje v miru pa dobra. Predsednik Borut Pahor ob tem poudarja, da prvič po osmih letih utemeljeno upa, da se bo ocena izboljšala, minister Matej Tonin pa je povedal, da je imela vojska ob koncu lanskega leta prvič več pripadnikov kot ob začetku. Vojski primanjkuje orožja in opreme.

Z leve: Matej Tonin, Borut Pahor in Robert Glavaš  Foto: STA
Z leve: Matej Tonin, Borut Pahor in Robert Glavaš  Foto: STA

LJUBLJANA > “Z odločbo ustavnega sodišča se je začela boljša prihodnost slovenske vojske. Kljub temu pa bomo morali vsi skupaj spremeniti naš odnos do obrambnega sistema, se zavedati nujnosti vlaganj v slovensko vojsko, ki bo zagotavljalo takšno opremljenost in organiziranost vojske, da bo sama ali z zavezništvom lahko zagotovila zadostno pripravljenost za obrambo države,” je danes poudaril načelnik generalštaba generalmajor Robert Glavaš.

Skupaj z obrambnim ministrom Matejem Toninom je danes predsedniku države in vrhovnemu poveljniku Borutu Pahorju namreč predal poročilo o pripravljenosti naše vojske. “Prvič po osmih letih sprejemam to poročilo z utemeljenim upanjem, da se bo ocena vojske v prihodnjih letih bistveno izboljšala. Letošnja ocena ne more biti nič kaj drugačna kot vsa leta prej, torej, da je pripravljenost vojske za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojni pa nezadostna,” je poudaril Pahor.

Robert Glavaš

načelnik generalštaba slovenske vojske generalmajor

“Če bi bil kriterij samo delo pripadnic in pripadnikov slovenske vojske, bi bila ta ocena zagotovo odlična.”

In nadaljeval, da je namreč stopil v veljavo zakon o vlaganjih v vojsko od leta 2021 do 2026, ki bo vojski omogočil kakovosten in vsestranski razvoj. Opozoril je, da je že leta 2016 omenjal, da bi bilo koristno, če bi vprašanje financiranja vojske rešili s sistemskim zakonom. “Po vrsti let je prevladala ta odločitev in državni zbor jo je sprejel, ustavno sodišče pa dopustilo, da stopi v veljavo. Zakon bo zagotavljal stabilen vir financiranja vojske, ki ji bo omogočal vsestranski in kakovosten razvoj ter višje ocene pripravljenosti za vojno in mir,” je dejal Pahor.

Negativne ocene spodbuda?

Spomnil je, da so pred leti nekateri problematizirali njegovo odločitev, da javnosti sporoča slabe ocene pripravljenosti vojske. “Takrat sem rekel, da želim s tem dodatno spodbuditi vse, zlasti politiko in celotno javnost, da dosežemo politični in družbeni konsenz, da je potrebno in prav investirati v vojsko bolj, kot je bilo to značilno za tista leta. Danes mi ni žal, s tega vidika se je ta odločitev obrestovala,” je rekel vrhovni poveljnik.

Je pa ob tem pripomnil, da je bistvenega pomena, da bo denar za vojsko porabljen transparentno, da bo nadzor nad to porabo in da bo javnost prepričana, da bo denar porabljen učinkovito, pregledno in brez afer. “O tem smo danes z ministrom in načelnikom odkrito govorili in kolikor sem razumel njuna nastopa, se tega dobro zavedata,” je pripomnil.

“Zadovoljen vojak je najboljši promotor slovenske vojske,” je menil Tonin in spomnil na dva cilja, ki si jih je zadal ob lanskem prevzemu obrambnega resorja: ustavitev negativnih kadrovskih trendov in modernizacija vojske. Povedal je, da so lani uredili status vojakov po 45. letu, prejšnji teden je vlada pripadnikom dodala štiri odstotke k plači, ker ne smejo stavkati, uvedli so privlačnejše štipendiranje, uredili tedenski počitek na misijah, omogočili, da zaposleni odkupijo službena stanovanja …

Lani plus štiri

“Po vseh peripetijah sem hvaležen ustavnemu sodišču, ki je zmoglo državotvorno odločitev in podprlo za prihodnost slovenske vojske ključen zakon,” se tudi Tonin ni mogel izogniti odločitvi sodišča. Po njegovem prepričanju zakon prinaša veliko odgovornost, da bodo naložbe v vojsko izpeljane hitro in pregledno. “Kakršnakoli napaka bo ogrozila vse prihodnje investicije. Tega si ne želimo. Odločili smo se, da bomo v največji možni meri izključevali posrednike in vključevali slovensko gospodarstvo,” je dejal.

O konkretnih izboljšavah pa, da trenutno že kupujejo nove ognjevarne in protivrezne uniforme, prenavljajo vojašnice, nabavljajo transportno letalo, prenavljajo helikoptersko floto, spomladi pa načrtujejo prihod novih oklepnih vozil. O težavah z moštvom v vojski pa je Tonin zadovoljno ugotovil, da je bilo lansko leto prvo po mnogih, ob koncu katerega je bilo v vojski več pripadnikov kot ob začetku. “Če seštejemo vse prihode in odštejemo vse odhode, je rezultat plus štiri. Kar je velik uspeh, glede na to, da smo v preteklih letih iz vojske na leto izgubili tudi po 300 pripadnikov,” je dejal.

Ocena ogledalo družbe

“Že lani sem rekel, da ta ocena ni zgolj odraz dela slovenske vojske, temveč je veliko bolj odraz delovanja celotnega obrambnega sistema in pripravljenosti družbe po vlaganju vanj,” pa je poudaril generalmajor Glavaš in spomnil, da je že eden njegovih predhodnikov podpisal naročilo, po katerem bi imeli danes dve srednji bataljonski skupini, bistveno višjo pripravljenost in večjo kredibilnost v zavezništvu. Nič od tega ni bilo uresničenega.

Glavaš je pojasnil, da se v oceni odraža pomanjkanje kadra, ustrezne oborožitve in opreme, neustrezna zaščita sil, iztrošena materialna sredstva… “Sem pa ponosen na vse pripadnike in pripadnice slovenske vojske, ki vsak dan požrtvovalno, profesionalno in motivirano opravljajo svoje naloge. Če bi bil kriterij samo njihovo delo, bi bila ta ocena zagotovo odlična,” je sklenil Glavaš.


Najbolj brano