Ne bodo se spominjali mrtvih vojakov JLA

Pokrajinski muzej Koper bo junija pripravil razstavo o dogodkih osamosvojitvene vojne leta 1991 na območju Istre, Krasa in Brkinov, ta pa ne bo nosila podnaslova Spomin na umrle vojake na Škofijah junija 1991. To je namreč zmotilo člane Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

V Pokrajinskem muzeju Koper bo junija razstava o osamosvojitveni vojni. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V Pokrajinskem muzeju Koper bo junija razstava o osamosvojitveni vojni. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER >Včeraj je izbruhnila polemika med Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve in direktorjem Pokrajinskega muzeja Koper o razstavi, ki jo ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne pripravlja koprski muzej. Združenje je namreč tovrstno namero razumelo kot še eno od namernih provokacij, ki se v zadnjem času pojavljajo v slovenski družbi.

VSO: “Pripadniki JLA so zakrivili smrti pripadnikov TO”

“V združenju smo z neprikritim ogorčenjem prejeli informacijo, da so odgovorni Pokrajinskega muzeja Koper v program dela in aktivnosti umestili '30. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije: spomin na umrle vojake na Škofijah junija 1991', kot je navedeno v gradivu,” so zapisali v Združenju VSO, pri katerem sicer obžalujejo izgubo življenja kateregakoli človeka.

Menijo, da obeleževanje spomina na žrtve JLA, katere aktivni pripadniki so povzročili smrt preko 20 pripadnikov slovenske Teritorialne obrambe, policije in nedolžnih civilistov, ni dejavnost, ki bi sovpadala s temeljnim poslanstvom muzeja.

Juri: “Objektivno in celovito pripovedovati vojne dogodke”

Po poizvedovanju se je izkazalo, da Pokrajinski muzej Koper ne namerava obeležiti smrti pripadnikov JLA na Škofijah. “Razstava, ki jo pripravljamo, ne bo namenjena temu in prav tako ne bo imela podnaslov Spomin na umrle vojake na Škofijah leta 1991,” je včeraj za Primorske novice zatrdil Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper.

“Kdorkoli si želi neobremenjeno, objektivno in čimbolj celovito pripovedovati dogodke osamosvojitve na našem območju, je lahko nastajajoče razstave vesel. Razstava bo obravnavala dogodke na območju, ki ga pokriva Pokrajinski muzej Koper, v času osamosvojitvene vojne s pisnim gradivom, intervjuji in predmeti, povezanimi z dogodki zadnjih junijskih dni leta 1991,” še pravi Juri.

V razstavi bodo skušali čim bolj celovito prikazati dogodke ter dejanja in razmišljanja ljudi v Istri, na Krasu in Brkinih v času osamosvojitve Slovenije, v njej pa bodo posebno pozornost namenili tudi dogodkom dan pred začetkom spopadov po Sloveniji.

Če gre razumeti akterje, je bil glavni spor v morebitnem podnaslovu, ki je omenjal mrtve vojake na Škofijah, a vse kaže na to, da razstava ne bo potekala pod omenjenim podnaslovom - najbrž je bilo to omenjeno v kakšnem delovnem gradivu. Seveda pa mora razstava zaradi ukrepov za zajezitev epidemije dobiti še zeleno luč za odprtje za obiskovalce.


Najbolj brano