Izrael: maske v zaprtih prostorih bi lahko ukinili v mesecu dni

V Izraelu maske na prostem niso več obvezne, kar je še en znak, da je ob intenzivni kampanji cepljenja proti covidu-19 vrhunec epidemije najverjetneje mimo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Še vedno pa so maske obvezne v zaprtih javnih prostorih.

JERUZALEM > Prvič po letu dni so danes v Izraelu ponovno odprte vse šole. Učenci so se namesto v majhnih skupinah pouka smeli udeležiti v polnih razredih, še vedno pa so v šoli obvezne maske.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi ob zmanjševanju števila okuženih maske v zaprtih prostorih lahko ukinili v mesecu dni. Odločitev o tem, da maske zunaj niso več nujne, je v soglasju s stroko sprejelo ministrstvo za zdravje na podlagi rezultatov kampanje cepljenja, ki je privedla do drastičnega upada okužb.

Od skupaj 9 milijonov prebivalcev je najmanj en odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha doslej v Izraelu prejelo 5,3 milijona ljudi, skoraj pet milijonov pa je prejelo že oba odmerka cepiva. Še vedno pa v Izraelu niso cepili približno milijon ljudi, starejših od 16 let. Strokovnjaki opozarjajo, da v državi še niso uspeli doseči čredne imunosti, poroča dpa.


Najbolj brano