Ustavna klofuta državni represiji

Za svobodomiselno javnost je bil minuli teden pomemben. Najprej je oblast ukinila policijsko uro, potem pa je ustavno sodišče še zadržalo izvajanje odloka, ki je prepovedoval javna zbiranja in prireditve. Ustavni sodniki so vladi poslali zelo jasno navodilo: epidemijo obvladujte tako, da boste ljudem pustili njihove pravice, vključno s tisto do izražanja političnih stališč. Zabavno naključje je hotelo, da je informacija o tem prišla v javnost ravno na dan, ko je zaradi udeležbe na shodu za vrnitev v šole odšla na sodišče prva mariborska dijakinja.

Odvetnica Jasna Zakonjšek, ki je sodelovala pri nastajanju pritožbe na ustavno sodišče, je nedavno v intervjuju za naš časopis povedala: “Za trenutno oblast je kritična javnost očitno zelo moteča, moteče je sporočilo ne le njej, pač pa tudi javnosti, ki na proteste najbrž ne bi šla.”

V minulem letu oblasti v prvi vrsti ni šlo za obvladovanje epidemije, pač pa za utišanje kritičnih glasov. Na koncu ji je to v veliki meri tudi uspelo.

In to je bistvo vsega. V minulem letu oblasti v prvi vrsti ni šlo za obvladovanje epidemije, pač pa za utišanje kritičnih glasov. Na koncu ji je to z represijo v veliki meri uspelo. Kritiko so utišali z globami, utišali so jo z osebnimi napadi in diskreditacijami vidnejših protestnikov, utišali so jo z globami naključno prisotnim v bližini protestov, utišali so jo z astronomskimi kaznimi ljubljanskim taksistom. Epidemije v tem času niso obvladali.

Ne smemo se slepiti, da bo vlada opravila popravni izpit in se dela lotila na ustavno manj sporen način. Seveda ne. Režimski mediji so namesto tega po že dobro uveljavljenem modelu že zagnali napad na ustavno sodišče in skušajo spodkopati njegovo avtoriteto. V javnosti bodo skušali ustvariti vtis, da se ustavni sodniki zavzemajo za širjenje okužb, za katerega med njimi bodo izbrskali kakšen “sporen” zapis na facebooku ali pa to, da je nekoč vodovodarja plačal brez računa in je zato utajevalec davka, in fokus se bo obrnil. Namesto s tem, da smo leto dni živeli v vprašljivo ustavni policijski državi, se bomo ukvarjali z razstavljanjem avtoritete še ene institucije.

In tako se bomo nekega dne zbudili in ugotovili, da v državi ni institucije, ki je trenutna oblast še ni razmontirala: znanost, mediji, kultura, tožilstvo, policija, sodstvo, nevladne organizacije ... Žaba bo kuhana - a takrat bo prepozno.


Preberite še


Najbolj brano