Najprej cepljenje, nato matura

Ravnatelji srednjih šol, s katerimi smo govorili, so za predlog o cepljenju maturantov izvedeli iz medijev, a ga podpirajo, če bo to olajšalo izvedbo mature. So pa na ministrstvu zanikali, da naj bi zaradi tega pisanje maturitetnega eseja zamaknili na konec maja, kar je predlagala svetovalna skupina. Odločitev za cepljenje maturantov je sicer politična, ne strokovna.

 S prednostnim cepljenjem maturantov želi vlada vsem omogočiti opravljanje mature, pravi 
zdravstveni minister Janez Poklukar. Foto: Leo Caharija
S prednostnim cepljenjem maturantov želi vlada vsem omogočiti opravljanje mature, pravi zdravstveni minister Janez Poklukar. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > “Kakršenkoli ukrep, ki omogoča povratek učencev v šolo in opravljanje mature brez strahu, da bi bilo dijaku to onemogočeno, ker se je slučajno okužil, se mi zdi sprejemljiv,” pravi ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj. Maturantje se zelo bojijo, da bi se okužili in ne bi mogli opravljati mature, poudarja.

Ravnateljica Gimnazije Tolmin Branka Hrast Debeljak je za prednostno cepljenje maturantov izvedela iz medijev, do včeraj dopoldan o tem ni prejela uradnega obvestila. “Če bi bilo cepljenje pravočasno in se dijakom na ta način zagotovi matura, je to smiselno. Moje osebno mnenje je, da bodo dijaki to možnost izkoristili, če jim bo pozitivno predstavljena.”

Branka Hrast Debeljak

ravnateljica Gimnazije Tolmin

“Če bi bilo cepljenje pravočasno in se jim na ta način zagotovi maturo, je to smiselno. “

Adelija Perne, ravnateljica Srednje šole Izola, pravi, da je bil predlog za prednostno testiranje maturantov presenečenje, saj doslej o tem še ni bilo govora. “Vsekakor pa je to način, da bi imeli maturanti lahko bolj enake pogoje. Kakšen bo njihov odziv, si ne bi upala napovedovati, saj o tem še nismo širše govorili. So me pa danes zjutraj nekateri že spraševali, ali se bodo res lahko cepili in pokazali interes.”

Na izolski srednji šoli sicer že imajo izkušnje tako s cepljenjem kot testiranjem dijakov.

Ni težava samo v dobavi testov

Možnost cepiti se so namreč že imeli njihovi dijaki tretjega in četrtega letnika programa zdravstvena nega, ki opravljajo praktični pouk oziroma usposabljanje z delom v kliničnem okolju. Izkoristila jo je okrog tretjina dijakov, nekateri pa so covid-19 tudi že preboleli. Sicer se morajo, ko odhajajo na prakso v ustanove testirati, s čimer prav tako ni bilo nobenih težav, saj so jim zadevo primerno predstavili in razložili. Prav to pa je po mnenju Pernetove doslej manjkalo pri poskusu uvedbe samotestiranja, zaradi česar ga nekateri dijaki in starši niso sprejeli kot nekaj pozitivnega, kar dejansko je. Do včeraj na šoli v zvezi s tem tudi niso pridobili še nobenega dodatnega gradiva. Tudi zato in ne le zaradi motenj v dobavi bi po njenem mnenju s samotestiranjem danes težko začeli. Sicer pa Pernetova meni, da bi samotestiranje doma potekalo v večjem obsegu in z manj nasprotovanja kot v šoli.

Naprej se je spraševalo, potem pa razlagalo

Tudi Andrej Šušmeljmeni, da je bil izvirni greh neprimerno obveščanje, saj so šole pozvali, naj anketirajo dijake, ali so se pripravljeni samotestirati, še preden so jih o tem informirali. “Skratka, najprej se je spraševalo, potem pa razlagalo. Obljubili so tudi, da bodo starši in dijaki dobili filmček in zloženko, kjer bo vse razloženo. Do danes še ni prišlo nič,” dodaja. Kot pravi, si vsi želijo, da se čim prej vsi učenci in dijaki vrnejo v šole. “Če s tedenskim 15-minutnim testiranjem to omogočimo, se mi osebno ne zdi prevelika cena,” pristavlja. “V Avstriji, po kateri se zgledujemo, je samotestiranje dijakov prostovoljno, a hkrati je to pogoj za vstop v šolo. Ugotovili so, da s celostnim samotestiranjem zmanjšajo možnost okužb na šoli za 50 odstotkov. In da je veliko bolj verodostojno, če se dijaki testirajo pred učitelji v šoli, ne doma,” razlaga.

Tudi ravnateljica tolminske gimnazije samotestiranje dijakov absolutno podpira. Dijakom zaupa in meni, da bi bil učinek večji, če bi to počeli v nedeljo zvečer doma. “Zakaj bi se dijak iz Bovca vozil, okužil lahko cel avtobus, potem pa v šoli ugotovil, da je pozitiven,” se sprašuje. Kot pravi, so njihovi dijaki zelo odgovorni. “Če so bili pozitivni, so sporočili, če so bili prehlajeni, niso hodili v šolo. Menim, da so med najbolj odgovornimi v sistemu ta hip,” pristavlja in ocenjuje, da bi se veliko več dijakov odločilo za testiranje doma.

Ministrstvo je srednje šole sicer včeraj obvestilo le, da bodo o začetku testiranja naknadno obveščeni. Teste bodo šole prevzele na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje. Za prvo poskusno samotestiranje pa naj se šolo dogovorijo z zdravstvenimi domovi, ki so že bili naprošeni za sodelovanje.

Podrobnejše informacije o cepljenju približno 17.000 maturantov pa bo v prihodnjih dneh podalo ministrstvo za zdravje. Predvidoma bo potekalo konec prihodnjega tedna, najverjetneje s tistim cepivom, ki bo na voljo. Možnost prednostnega cepljenja so pozdravili tudi v dijaški organizaciji. V posvetovalni skupini za cepljenje so sicer povedali, da gre za politično odločitev, saj cepljenje dijakov zdravstveno ni upravičeno


Najbolj brano