Popotnica pokrajinam

Ustanovitev pokrajin je v Sloveniji projekt z zelo dolgo brado. Ta se vleče že tri desetletja v preteklost in sega k samostojnosti države in k ustavi, kjer so zapisane zaveze za njihovo ustanovitev. K njihovem oblikovanju državo zavezuje tudi evropska listina o lokalni samoupravi.

K temu, da jih še nimamo, čeprav primeri po svetu dokazujejo učinkovitost decentralizacije, so botrovali (in še botrujejo) številni dejavniki in interesi. Pustimo jih ob strani, vključno s posvetovalnim referendumom izpred skoraj 13 let in njegovo skromno udeležbo, ter se raje za hip ustavimo pri posledicah, ki jih je nakopičila centralizacija države.

“Dejstvo, da se Slovenci težko zedinimo že okrog povsem običajnih stvari, velikim projektom ne daje dobre popotnice.”

Prvič: razvojni zaostanek za uspešnejšimi regijami. Drugič: manj uspešno sodelovanje pri skupnih projektih občin. In tretjič: delovanje državnih institucij ter njihova vse pogostejša racionalizacija ter centralizacija.

Pojasnimo. Številke že nekaj časa opozarjajo na velike razvojne razlike med posameznimi območji Slovenije. Umar je, denimo, povedal, da se je med letoma 2014 in 2019 razmerje med skrajnima regijama, osrednjeslovensko in pomursko, poslabšalo. Pomurje izpred dveh let se je razvijalo skoraj štirikrat počasneje od osrednjeslovenske pokrajine. Razlike pa bodo, kot so napovedali v Umarju, še večje. In s seboj bodo po napovedih prinesle tudi več dnevnih delovnih migracij v osrednjo Slovenijo in migracij mladih nasploh.

Tudi o tem, kako bi občine laže sodelovale pri projektih, ki zadevajo več občin skupaj, pa najsi gre za oskrbo s pitno vodo ali avtocestno povezavo, je bilo povedanega že veliko.

Podobno kot pri primerih delovanja državnih institucij. Pa če vzamemo za primer krčenje poštnih uradov ali racionalizacijo davčne uprave.

Seveda se postavlja vprašanje, ali bo tokratni predlog pokrajinske zakonodaje tudi zares uspešen. Že res, da ga sedaj pripravlja državi svet, podkrepljen z vložki vrste strokovnjakov. A odzivi občin že kažejo na množico drugačnih želja in potreb, ki jih bo treba tako ali drugače upoštevati.

Dejstvo, da se Slovenci težko zedinimo že okrog tako običajne stvari, kot je upoštevanje zaščitnih meril ob sedanjih izrednih razmerah, velikim projektom ne daje prav nič dobre popotnice.


Preberite še


Najbolj brano