V Desusu umirili strasti

Začasna vodja stranke Desus Brigita Čokl in poslanci te stranke so si včeraj segli v roke. Po seji izvršnega odbora in sveta stranke so povedali, da se ne pogovarjajo več prek odvetnikov. Pred to notranjo spravo so se pojavljala celo ugibanja, ali bo Čokova predlagala izključitev poslancev iz stranke.

Franc Jurša (v ospredju) je sicer napovedal posvetovanje z organi 
stranke pred glasovanji o zakonih, a tudi opozoril, da so poslanci 
po ustavi avtonomni.   Foto: STA
Franc Jurša (v ospredju) je sicer napovedal posvetovanje z organi stranke pred glasovanji o zakonih, a tudi opozoril, da so poslanci po ustavi avtonomni.  Foto: STA

LJUBLJANA > Spor med začasno vodjo stranke Brigito Čokl in poslanci Desusa se je razvnel po tistem, ko je Čokova javno dejala, da “bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini”. Poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so prek odvetnika od Čoklove zahtevali preklic teh izjav. Čoklova jim je prav tako prek odvetnice sporočila, da besed ne bo vzela nazaj.

Odvetniških storitev ne rabijo več

Pred včerajšnjo sejo izvršnega odbora in sveta stranke so bile odprte vse možnosti, tudi ta, da bi Čoklova predlagala izključitev poslancev iz stranke Desus. Predsednik sveta Anton Urh je zatrdil, da takega morebitnega predloga ne bo dal na glasovanje: “Politična stranka je toliko vredna, kolikor močno poslansko skupino ima. Desus jo ima in jo bo imel.”

Brigita Čokl

začasna vodja Desusa

“Odločili smo se, da bomo delovali skupno, da ne bomo dovolili, da nas drugi razdirajo in ne bomo dovolili, da se razdvajamo sami.”

In res se ta juha ni pojedla tako vroča, kot se je skuhala. Po seji je Čoklova javnosti sporočila, da so razčistili vse dileme in vprašanja ter ugotovili, da obstajajo skupne osnove, na katerih bodo delali naprej. “Zavedamo se, da smo v tem prostoru tarče. Odločili smo se, da bomo delovali skupno, da ne bomo dovolili, da nas drugi razdirajo in ne bomo dovolili, da se razdvajamo sami,” je povedala. Razprava je bila po njenih besedah konstruktivna, pogovarjali pa so se tako, “kot se pogovarja med razumnimi ljudmi.”

Po burnem tednu komuniciranja prek pravnikov, so se zmenili, da vsi ostajajo na svojih položajih in da odvetnikov ne potrebujejo več. “Segli smo si v roko in ugotovili, da se te zadeve ne bodo nadaljevale,” je dejala.

Menijo, da so stranka sredine

Včeraj so se pogovarjali o tem, kam sodijo v političnem prostoru in ugotovili, da so stranka sredine, je po seji sveta povedal vodja poslancev Franc Jurša. “To pomeni, da imamo članstvo tako z leve kot z desne strani. Temu primerno se moramo odzivati,” je dejal.

Na seji sveta stranke so dali tudi pobudo, da čim več predlogov zakonov, ki prihajajo v DZ, obravnavajo tudi strankina delovna telesa ter zavzamejo stališče. “Se bo pa tudi zgodilo, da bodo poslanci v skladu z 82. členom ustave kakšno stvar izglasovali tako, kot oni mislijo, torej na podlagi svoje vesti,” je še opozoril Jurša.


Najbolj brano