Za osamosvojitev je bil ključen pogum

Na spletnem portalu Zbrali smo pogum je od 1. aprila letos na voljo drugi del spletne razstave z naslovom Osamosvojitev.

Spletna razstava predstavlja vse ključne dogodke slovenske 
osamosvojitve.  Foto: PVZ
Spletna razstava predstavlja vse ključne dogodke slovenske osamosvojitve.  Foto: PVZ

PIVKA, LJUBLJANA > Za razliko od prvega dela razstave, ki obravnava čas plebiscita, je drugi namenjen daljšemu časovnemu obdobju, v katerem so zajeti vsi pomembnejši dogodki slovenskega osamosvajanja, od 80. let prejšnjega stoletja do razglasitve samostojne Slovenije, 26. junija leta 1991.

Razstava sodi v sklop praznovanja 30-letnice samostojnosti države. To je sicer močno zaznamovala epidemija novega koronavirusa. “Kljub temu v Parku vojaške zgodovine, Arhivu Republike Slovenije in Zavodu Republike Slovenije za šolstvo nadaljujemo s pedagoško zgodovinskim projektom Zbrali smo pogum, ki smo ga prvič predstavili javnosti 23. decembra ob 30. obletnici plebiscita, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojno in neodvisno državo,” pojasnjujejo v Parku vojaške zgodovine v Pivki, kjer dodajajo, da se s tem projektom vse tri ustanove pridružujejo praznovanju jubileja s posebnim ozirom na šolarje in dijake, ki jim skušajo s sodobnimi pristopi približati pomen prelomnega zgodovinskega obdobja izpred treh desetletij.

“Pomen projekta pa je veliko večji kot zgolj proslavljanje okrogle obletnice - v njegovem okviru nastajajo trajna gradiva, ki bodo dostopna na spletu in bodo lahko služila v izobraževalnem procesu tudi v prihodnjih letih,” poudarjajo v Pivki.

Poleg spletne razstave bodo pripravili tudi tri krajše izobraževalne filme ter e-učno gradivo za šolarje in učitelje.

“Izbor imena projekta (Zbrali smo pogum) izhaja iz dejstva, da so Jugoslavijo konec 80. let hkrati z brezupnim gospodarskim stanjem in gromozansko inflacijo pretresale nacionalne in družbene napetosti. Kar smo v tistih dneh potrebovali, je bil prav pogum. Z vero v boljšo prihodnost smo se odločili za samostojno in neodvisno demokratično državo ter jo ubranili v vojni, ki je sledila. Rdeča nit celotnega projekta je zato prav pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne,” še dodajajo v Parku vojaške zgodovine v Pivki.


Najbolj brano