Logar: Namerni prenosi okužb so nevarna praksa

Medtem ko je v tem tednu, po tako imenovanem lockdownu, država kot celota v rdeči fazi epidemije, bi lahko prihodnji teden znova prešli na regijski princip, je napovedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Prebolevnost po covidu pa v prihodnje najverjetneje ne bo več veljala kot ugodnost pri prehajanju državne meje.

“Če smo bili med lockdownom zelo dosledni, lahko že v tem tednu 
upamo na zmanjševanje števila novopotrjenih okužb,” meni vodja 
svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Foto: Daniel Novakovic/STA
“Če smo bili med lockdownom zelo dosledni, lahko že v tem tednu upamo na zmanjševanje števila novopotrjenih okužb,” meni vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Foto: Daniel Novakovic/STA

SLOVENIJA > “Žal smo opazili nevarno obnašanje nekaterih, ki se želijo čim prej okužiti, da bi imeli potrdilo o prebolevnosti. To je nevarna praksa, saj s težko klinično sliko lahko zbolijo tudi mlajše osebe. Sploh če je kdo dolgotrajno v stiku z okuženim, in torej izpostavljen večji koncetraciji virusa, lahko to vpliva na potek bolezni,” je opozorila dr. Mateja Logar. Kot je napovedala, bo ob vse večji dostopnosti cepljenja svetovalna skupina predlagala, da se prebolevnost covida-19 umakne iz ugodnosti pri prehajanju državne meje.

Eksponentna rast številanovih okužb se je ustavila, ugotavlja Logarjeva, vendar število hospitaliziranih in tistih na intenzivni negi še narašča. Zlasti v luči ohranjanja vzdržnega zdravstvenega sistema je zato nujno dosledno spoštovanje veljavnih ukrepov.

Naslednji teden v regijski princip

Kakšne učinke je prinesel zadnji lockdown, se bo izkazalo v tem tednu. “Če smo bili zelo dosledni, lahko že v tem tednu upamo na zmanjševanje števila novopotrjenih okužb,” meni Logarjeva. Medtem ko je država kot celota trenutno v rdeči fazi epidemije, bi z naslednjim tednom lahko prešli nazaj na regijski princip - tiste regije, ki bodo za to izpolnjevale pogoje, bodo prešle v oranžno fazo.

Med lockdownom so bili v svetovalni skupini negativno presenečeni nad odzivom gospodarstva, “saj smo pričakovali, da bo ljudem, ki imajo za to interes, v večji meri omogočeno delo od doma”. Okužbe na delovnih mestih so pri nas še vedno razmeroma pogoste, je opozorila Logarjeva in navedla primer Portugalske, kjer so zelo striktno odredili delo od doma in imeli dobre rezultate.

Odprtje gostinskih teras v oranžni fazi

Po spremembi vladnega semaforja se v oranžni fazi lahko ponovno odprejo tudi gostinske terase, medtem ko je bilo to doslej predvideno šele v rumeni fazi. Na pripombe gostincev, da so v slabšem položaju v primerjavi s športno-rekreativnimi in drugimi dejavnostmi, ki so trenutno že dovoljene, Logarjeva odgovarja: “Pri gostinski dejavnosti gre za to, da sedimo za mizo z različnimi ljudmi, brez varovalne opreme, medtem ko v trgovino gremo z masko, praviloma sami oziroma s svojimi družinskimi člani. Se pa strinjam, da sami gostinski lokali ne predstavljajo veliko tveganje za širjenje okužb, prav zato smo njihovo odprtje prestavili v oranžno fazo.”

Glede sproščanja kulturnih dejavnosti, kot so kinematografi in koncertna prizorišča, so v svetovalni skupini še nekoliko zadržani, saj gre pretežno za zaprte prostore, “zagotovo pa bo to tema prihodnjega odločanja o spremembah”.

Na voljo bo več cepiv kot doslej

Glede poteka cepljenja smo v Sloveniji nad evropskim povprečjem, pravi Mateja Logar. “Vsi si želimo, da bi bil odstotek cepljenih še višji, a to je odvisno od dobavljivosti cepiv. Do konca aprila in v maju bo na voljo bistveno več cepiv kot v prvih štirih mesecih leta.”

Medtem ko so nekatere države že napovedale, da bodo osebe, ki so že prejele prvi odmerek cepiva AstraZenece, ob drugem odmerku prejele drugo cepivo, v Sloveniji o tem še ni sprejetega stališča. “A ker mora med prvim in drugim odmerkom preteči najmanj 12 tednov, imamo za odločanje o tem še čas,” pravi vodja svetovalne skupine.

Namen samotestiranja je odkriti asimptomatske okužbe

Glede predvidenega samotestiranja učencev tretje triade osnovne šole in dijakov Logarjeva pojasnjuje, da je namen predvsem odkriti tiste okužene, ki še niso razvili simptomov, z njihovim pravočasnim umikom pa vplivati na širjenje virusa. Glede na izkušnje iz Avstrije, kjer so se pri samotestiranju na domu pokazale nepreavilnosti, tudi goljufanje, so presodili, da bo manj težav, če se samotestiranje izvaja v šoli. “Bris se jemlje dva centimetra od vhoda v nosnico, kar je manj neprijetno od navadnega testiranja,” poudarja Logarjeva.


Najbolj brano