Kampi čakajo rumeno fazo

Kampi samevajo; turizem se bo pri nas odprl v rumeni fazi sproščanja ukrepov. V kampih menijo, da bi jih lahko odprli že prej, saj gre za bivanje na odprtem. V hrvaški Istri, denimo, so bili nekateri kampi odprti vso zimo, druge odpirajo konec meseca. Niti zdaj, ko se tam epidemiološka slika slabša in zaostrujejo ukrepe, kampov ne bodo zapirali. Ne preseneča torej, da je na cestah že videti nemške počitniške prikolice - namenjene na Hrvaško, ne k nam.

 Foto: Katja Gleščič
Foto: Katja Gleščič

PRIMORSKA > V zaprtem kampu Adria Ankaran je bilo ob našem obisku spokojno, med premikanjem počitniške prikolice smo srečali le Jureta z Gorenjske. “Če bi bila normalna sezona, bi bila naša družina gotovo že od velike noči tukaj. Tako pa smo prišli samo premaknit prikolico na drug prostor. Prej smo jo imeli tik ob morju, a tam bodo zdaj postavili mobilne hiške. Smo pa morali pohiteti, saj je tak naval, da bi lahko ostali brez parcele. Očitno ljudje zaradi epidemije raje načrtujejo dopust v Sloveniji kot na Hrvaškem,” pravi kamperist, ki je najemnik v avtokampu Adria že 30 let. “Prepričan sem, da bodo kampe v maju vendarle odprli, tako da bomo lahko vsak vikend preživeli tu,” se nadeja.

Direktor turističnega podjetja Adria Aleš Semeja pravi, da se poslovnih najemov za goste do sedaj niso posluževali. Rezervacije za poletno sezono že sprejemajo in zanimanja je veliko, pritrjuje. Prenovili so sanitarne vozle v kampu, vabijo pa tudi z novimi mobilnimi hišicami visokega kakovostnega razreda.

 

V prvi vrsti ob morju turistično podjetje Adria iz Ankarana postavlja dodatne mobilne hišice. (foto: Katja Gleščič)

 

Upanje, da bi vsaj poletno sezono rešili turistični boni

Odprtja se nadeja tudi Sorina Vovk iz družinske gostilne in avtokampa Pri Vovku v Ospu, ki je edini v koprski občini.

 

Sorina Vovk iz družinskega avtokampa in gostilne v Ospu je sredi priprav na čimprejšnje odprtje. (foto: Katja Gleščič)

 

“Na naši domačiji delamo samo člani družine in to celotni družini predstavlja edini prihodek. Zadnji meseci niso bili rožnati, upamo vsaj na čimprejšnje odprtje teras, da bi malo zadihali po tolikšnem času,” pravi. Pred epidemijo so jih obiskovali predvsem tuji gostje, lani pa so turistične bone prišli izkoristit tudi domači. “Upamo, da bomo tudi to poletno sezono rešili z boni. Imamo voljo, zelo smo zagnani, komaj čakamo na ponovni start. Že zdaj bi bilo lahko dovoljeno odprtje kampov, glede na to, da nisi v objektu, da si na zraku,” meni.

Člane družine smo ujeli ravno sredi pleskanja. “V načrtu smo sicer imeli tudi večjo naložbo, selitev kopalnic in sanitarij, a si v teh časih nismo upali, ker ne vemo, kako bo,” ugotavlja Sorina Vovk.

Tudi avtokamp Jadranka v Izoli še sameva. Upraviteljica Suzana Grilj pravi, da tu pa tam za kakšno uro morda pride kdo od najemnikov in kaj postori na parceli, a prespati ne sme nihče.

 

Kamp Jadranka v Izoli sameva. (foto: Katja Gleščič)

 

Tudi naložbe v kampu Lijak morajo počakati

“Običajno se sezona pri nas odpre že marca. Za jadralne padalce. Za velikonočne praznike ni bilo nič in tudi za prvomajske počitnice ne bo nič, saj je odprtje turističnih kapacitet predvideno v rumeni fazi, kjer še nismo, prvi maj pa je tu. Tudi tujci potrebujejo potrdila, testiranja in podobno, tako da ne bo nič,” je povedal Aleksander Mladovan, lastnik restavracije Termika in Kampa Park Lijak v Ozeljanu. V skladu z odlokom so zaprti od druge polovice lanskega oktobra, ko so imeli v kampu tudi zadnje goste, in bodo zaprti do nadaljnjega.

Mladovan ni v času zaprtja nič vlagal v infrastrukturo, niti ni ničesar obnavljal, ker denarja ni. Od države je za tri zaposlene sicer prejel 80 odstotkov neto nadomestila za plače, to pa je bilo tudi vse.

Tudi poletna sezona je za zdaj še velika neznanka. Tujci sicer so nekaj povpraševali, rezervacij pa zaradi negotovih razmer v Kampu Park Lijak nimajo nobenih.

Prav velikega optimizma še ne goji niti Klemen Hren urednik portala avtokampi.si; ocenjuje, da kampov pred drugo polovico maja kampov pri nas ne bodo odpirali.


Najbolj brano