V novi številki Primorskih novic preberite

Če ne bi bilo lockdowna, bi se na parkirišču pred sedežem KS Jagodje-Dobrava z veliko nočjo že začela nezakonita in nenadzorovana prodaja špargljev, jagod ter drugega sadja in zelenjave. Ponujali bi jih kot domače pridelke, čeprav bi jih pripeljali iz čezmejnih hladilnic, namenjenih veleprodaji. Da se to ne bi več dogajalo, v KS načrtujejo ureditev tržnice Loret-Loreto.

Tudi če obcestne prodajalce obiščejo uslužbenci  finančne uprave,  
kar se je zgodilo   7. junija  lani (na fotografiji), se nič ne spre 
meni. Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA
Tudi če obcestne prodajalce obiščejo uslužbenci finančne uprave, kar se je zgodilo 7. junija lani (na fotografiji), se nič ne spre meni. Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA

Kateri primorski župani so se že cepili, kateri so še v čakalni vrsti?

Nekateri primorski župani so izkoristili prednost, ki jim jo je do zadnje spremembe omogočala nacionalna strategija cepljenja, in že prejeli prvi odmerek cepiva. Nekateri na cepljenje še čakajo, med njimi, zanimivo, tudi najstarejši, briški, župan, najmlajši, ajdovski, pa je bil že cepljen. Od županov, ki so nam odgovorili, sicer cepljenju ne nasprotuje prav nihče.

Ponudba del za študente niha glede na ukrepe

Več kot leto dni trajajoči in spreminjajoči se ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom so močno vplivali na ponudbo študentskih del. Do novembra lani je bil upad študentskega dela več kot 22-odstoten, so izračunali na ministrstvu za delo. Mnogi študenti so se znašli v hudih finančnih, socialnih in bivanjskih stiskah.

Edi Kraus: “Ljudje se ne bodo več tlačili v polne avione”

Podjetnik Edi Kraus je pred tedni zapustil mesto prvega človeka slovenske podružnice tovarne Aquafil oziroma nekdanjega Julona, ki že leta gradi most med biokemijo in krožnim gospodarstvom. Slovensko kemično ikono, ki proizvaja surovine za tekstilno industrijo, je vodil kar 25 let. Jutri objavljamo intervju z njim.

Starodavno svetišče v bližini Temnice bo zaživelo

V bližini Temnice so domačini odkrili kamnito ogrado krožne oblike, v kateri naj bi bilo starodavno svetišče. Radiestezist Jože Munih je na tem mestu zaznal veliko zemeljsko energijo. Ogrado želijo urediti, prav tako dostop do bližnje kaverne, v kateri naj bi bila zdravilna voda.

Ukrepe za urejanje mirujočega prometa bodo v Tolminu uvajali postopoma in z občutkom

Občinski svet je potrdil strokovno podlago za parkirno politiko v mestu Tolmin, ki bo podlaga za urejanje mirujočega prometa oziroma parkirišč s trenutno 750 parkirnimi mesti na 30 parkiriščih na 18 lokacijah. Med drugim so svetniki podprli postopen umik pločevine s Trga 1. maja z zagotovitvijo nadomestnih v bližini.

Kosovelov dom jutri obeležuje 30 let delovanja

12. aprila leta 1991 je svoja vrata odprl Kosovelov dom. Od takrat je gostil skoraj 10.000 dogodkov - od nastopov domačih kulturnih društev do vrhunskih mednarodnih ustvarjalcev in lastnih produkcij -, ki so pritegnili 1,481.000 obiskovalcev. Cilj - postati kulturno središče Krasa - je vsekakor dosegel. Trenutno je zaradi epidemije zaprt, zato je nekaj jubilejnih dogodkov preselil na splet, nekaj razstav pa zamaknil na kasnejši čas.

Turška državljana trdita, da nista ogrožala prebežnikov

Šofer, sovoznik in devet ilegalnih prebežnikov, med njimi je bilo pet otrok, eden od odraslih je prostor našel v prtljažniku - to je prizor, na katerega so policisti naleteli sredi lanskega novembra, ko so pri odcepu za Gabrovico ustavili mercedes nemške registracije.

Oprostilna sodba v zadevi Mip: višji sodniki kršili zakon

V teh dneh mineva dvanajst let od uvedbe stečaja za kromberški Mip, ki naj bi se letos le končal. Na vrhovnem sodišču pa je s precej grenkim priokusom dobil epilog kazenski postopek proti Vojtehu Volku, njegovemu sinu in zetu. Vrhovni sodniki so po poročanju Dela ugotovili, da so višji sodniki, ki so trojico oprostili, storili napako, a oprostilna sodba ostaja v veljavi.

Uroš Weinberger v Mestni galeriji Nova Gorica z novimi slikami iz niza Projec

Ljudje s plinskimi maskami so še pred nekaj leti na njegovih platnih delovali kot znanstvenofantastični prizori, sčasoma pa ga je resničnost dohitela; Uroš Weinberger v Mestni galeriji Nova Gorica na razstavi Projectories do izteka meseca predstavlja slike iz niza, ki ga ustvarja zadnja tri leta.

Direktor NK Tabor Davor Škerjanc: “Nimamo največ težav v ligi”

Približno na vsaj pol milijona evrov izpada prihodka iz vstopnine (100.000 evrov), pokroviteljev (100.000-150.000 evrov) in prodaje igralcev (200.000-250.000 evrov), ocenjuje posledice druge covidne sezone direktor NK Tabor Davor Škerjanc. V prihodnost vseeno zre s precej optimizma. Jutri objavljamo pogovor z njim.


Najbolj brano