V novi številki Primorskih novic preberite

Skoraj dvourna razprava pivških svetnikov o pobudi za DPN oskrbe prebivalstva slovenske Istre s pitno vodo je prinesla pričakovan zaključek. Ureditve, kot jo navaja pobuda, ne podpirajo, predvsem zato, ker je pomanjkljiva. Zato od države pričakujejo konkretne odgovore na konkretna vprašanja o projektu. Pa tudi študije obstoječih vodnih virov za oskrbo Istre z vodo in geološke raziskave o eroziji terena na območju Suhorja. Odgovore, ki jih pričakujejo od države, bo s strokovne plati preverila tudi delovna skupina, ki jo je ustanovila občina.

Zajezitev Suhorce in Padeža bi najbolj ogrozila Suhorje, zato 
zahteva pivška občina odgovore na številne nejasnosti. Foto: Neli Žlof
Zajezitev Suhorce in Padeža bi najbolj ogrozila Suhorje, zato zahteva pivška občina odgovore na številne nejasnosti. Foto: Neli Žlof

Kaj je sploh prinesla odločitev ustavnih sodnikov glede prehajanja mej?

Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo del določb režima prehajanja meja naše države, vpeljanega zaradi covida-19, je danes nastalo nekaj zmede. Kaj velja? Odhod v tujino še ni kar sproščen, treba je upoštevati, kar velja v ciljni državi. Po vstopu v Italijo lahko tujca doleti tudi pet dni karantene, na primer.

Po šestih mesecih bodo spet dovoljeni nočni sprehodi

Slovenija še ni v rdeči fazi, a se ji nezadržno približuje in jo bo po napovedih NIJZ dosegla v začetku prihodnjega tedna. Vlada je zato odločila, da bodo od ponedeljka v državi veljali ukrepi rdeče faze. Po novem semaforju so ti ukrepi nekoliko spremenjeni. Med drugim ne bo več nočne omejitve gibanja, maska na prostem pa bo obvezna, če ni moč ohranjati dvometrske razdalje.

Ravnatelji srednjih šol niso naklonjeni izvajanju samotestiranja dijakov v šolah

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ so danes ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev na novi koronavirus, s katerim naj bi začeli v drugi polovici meseca. Medtem ko so prvi naklonjeni samotestiranju v šolah, ravnatelji nasprotno menijo, da je optimalno okolje za samotestiranje doma.

Domačih marelic in kakija letos ne bomo jedli

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so danes predstavili prve ocene škode po pozebi. Od vlade zahtevajo sprejetje interventnega zakona za pomoč prizadetim in druge ukrepe za omilitev posledic škode. Zavzemajo se tudi za sistemske ukrepe, ki so potrebni za ublažitev posledic takšnih ujm v prihodnje, še posebej za boljšo “pokritost” s sistemi za namakanje in oroševanje.

Pot ob Kornu bo letos urejena

Občina že ureja kolesarske površine na Vojkovi cesti in Delpinovi ulici, v ponedeljek pa se bo lotila še kolesarske in peš poti ob Kornu. Najprej od mostička pri OŠ Frana Erjavca do priključka pri Kosovelovi ulici, predvidoma julija pa proti Ulici Šantlovih. Tam bo le peš pot. “Projekt smo popravili na podlagi pripomb občanov,” pravi vodja kabineta župana Gorazd Božič.

Dela od doma ni, je pa palčka v nosu vsak torek

Vsak torek zjutraj - ta teden je bilo to že desetič zapored - je za zaposlene v Rižanskem vodovodu čas za hitro testiranje. To je samo eden od številnih ukrepov, s katerimi preprečujejo vnos in širjenje okužb. “Doslej se nam je to obrestovalo, lani nismo imeli okužb. Letos jih je bilo nekaj, a zaposleni so se okužili izven podjetja, širjenje pa smo preprečili,” pravi predsednik uprave Martin Pregelj.

Stavba na Verdijevi 1 bo Izoli spet v ponos

Stavba, ki ji Izolani še vedno pravijo stara občina in v kateri so še pred desetimi leti delovali občinski inšpektorat, urad za družbene dejavnosti ter oddelek za finance in računovodstvo, žalostno propada, čeprav je nekdanji župan Igor Kolenc napovedoval, da jo bodo obnovili. Postala naj bi celo protokolarni objekt občine.

Osumljena uboja stare mame v priporu

Preiskovalna sodnica je po današnjem nočnem zaslišanju za 31-letno Majo T., osumljeno uboja stare mame, ki se je v Bertokih zgodil v torek popoldne, odredila pripor, zato so jo odpeljali v ženski zapor na Igu. Kot smo izvedeli, se glede kaznivega dejanja osumljena ni zagovarjala ne na policiji ne na sodišču.

Tartinijev svet na dosegu roke

Včeraj je minilo 329 let od Tartinijevega rojstva. Ob tej priložnosti so na konservatoriju v Trstu predstavili njegovo sobo, ki pa jo je v sedanjih razmerah seveda mogoče obiskati samo virtualno.

Slovenska kolesarska aduta v taktičnem precepu

Čeprav ne bo šlo za zaključek Toura, pa bo zadnja etapa dirke po Baskiji gotovo sprožila veliko zanimanja med slovenskimi kolesarskimi privrženci. Kaj lahko pa se zgodi, da se bosta morala Primož Roglič in Tadej Pogačar jutri obrisati pod nosom za rumeno majico.

Na ladji ustvarja džunglo za turiste

Aleksander Starc - dvajset let pozneje. Tako bi lahko, po Dumasu, nadaljevali zgodbo kontovelskega vsestranskega likovnega mušketirja. Pred dvema desetletjema, marca, je končal imenitno nebesno poslikavo kupole tržaškega gledališča Rossetti, sedaj se ukvarja z likovnim opremljanjem ladij za križarjenje, ki jih Fincantieri gradi v tržiški ladjedelnici.

Na “pekaču” Zorana Beltrama se kruh prej speče

V Mirnu, rojstnem kraju znanega slovenskega industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja, živi in ustvarja tudi njegov “učenec” Zoran Beltram. Umetniško žilico izraža z izdelki iz keramike in kamna, najbolj je poznan po izdelavi unikatnih lončenih peči, štedilnikov in kaminov.


Najbolj brano