KAKO Z NIZKIMI STROŠKI DO VEDNO DOVOLJ TOPLE VODE?

Ni treba odkrivati tople vode pri tem, kateri ogrevalni sistemi so okolju in vaši denarnici naj-bolj prijazni. Toplotne črpalke seveda! Toplo vodo v vašem domu ne bodo sicer odkrile, ampak učinkovito, ugodno in enostavno segrele sanitarne toplotne črpalke.

Segrevanje sanitarne vode je poleg ogrevanja drugi največji strošek v družinskem proraču-nu. Konec kurilne sezone je tako najprimernejši čas za razmislek in izbiro bolj učinkovitega sistema segrevanja sanitarne vode in s tem oklestenja stroškov. Veliko gospodinjstev se na-mreč v teh dneh ukvarja z mislijo, kako segrevati sanitarno vodo v času izven kurilne sezone in plačevati nižji račun za elektriko.

Sanitarne toplotne črpalke so najbolj ekonomične za pripravo segrevanje vode, precej bolj kot običajni električni bojlerji. Investicija v sistem je nižja kot na primer pri sončnih kolektor-jih, življenjska doba izjemno dolga, prilagoditve v kurilnicah oz. prostorih, v katerih se naha-jajo, pa minimalne. Brez težav se povežejo tudi z vsemi drugimi ogrevalnimi sistemi.

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode odvzemajo toploto iz zraka v okolici črpalke in posledično hladijo prostor, v katerem črpalka stoji. Za ogrevanje sanitarne vode so po-trebne majhne moči, zato lahko sanitarna toplotna črpalka stoji že v prostoru, ki ima 15 m3. Če se črpalka postavi racionalno, potem je omogočena dvojna korist, na eni strani imamo poleti, ko je zunaj vroče, hladen prostor, npr. za shranjevanje živil, na drugi strani pa cenejšo toplo vodo, kot bi jo imeli, če bi jo segrevali z elektriko, oljem ali plinom.

VEDNO DOVOLJ TOPLE VODE

Toplotna črpalka 70 % potrebne toplote pridobi iz okolice, ostalih 30 % pa iz električne energije, ki je potrebna za obratovanje naprave. Sanitarne toplotne črpalke so namenjene segrevanju sanitarne vode tako za majhne porabnike kot tudi za tiste, ki dnevno potrebujejo več kot tisoč litrov tople vode.

V vsakem slovenskem gospodinjstvu se po podatkih Statističnega urada Slovenije porabi povprečno 104 litra vode iz vodovoda dnevno. Od te količine nekje 40 do 60 litrov predstavlja topla sanitarna voda. In nič ni bolj neprijetnega, ko med prhanjem zmanjka tople vode. Zveni znano? Uporabnikom toplotnih črpalk se to praktično ne zgodi nikoli.

5 RAZLOGOV, ZAKAJ IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO ZA SEGREVANJE SANITARNE VODE?

1. Več kot štirikratni prihranki pri stroških segrevanja sanitarne vode v primerjavi z drugimi energenti.

2. Okolju najprijaznejši način segrevanja – zmanjšanje emisij CO2 za več kot 62 %.

3. Zelo kratke vračilne dobe (nekje 6 do 7 let), če pa odštejemo strošek bojlerja, katerega potrebujemo v vseh primerih, potem se vračilna doba zmanjša še za nekaj let.

4. Poleg segrevanja sanitarne vode je možno še brezplačno pohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.

5. Možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel, saj imajo nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke serijsko vgrajen cevni regi-ster.

KRONOTERM VODILNI V SEGMENTU SANITARNIH TOPLOTNIH ČRPALK

Pionir sanitarnih toplotnih črpalk pri nas je podjetje Kronoterm. Izdelujejo jih že od daljnega leta 1976, ko je ustanovitelj podjetja Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko v Sloveniji. Iz male delavnice, v kateri so v začetku proizvedli okrog 100 naprav letno, se je podjetje iz Šentruperta razvilo v vodilnega proizvajalca toplotnih črpalk pri nas. S skoraj 100 zaposlenimi podjetje sedaj letno proizvede več tisoč sanitarnih toplotnih črpalk.

V svojem širokem asortimanu imajo nagrajene, izjemno učinkovite ter tudi okolju prijazne sanitarne črpalke za majhne potrebe in vse do najzahtevnejših uporabnikov: ECO, SILVER, STAR, S1, S max, ST.

Nenehen razvoj je ključ uspeha podjetja Kronoterm. Lastno razvojno ekipo na področju ino-vacij dopolnjujejo z lastno proizvodnjo. Pohvalijo se lahko tudi z lastnim laboratorijem za razvoj novih generacij najučinkovitejših toplotnih črpalk, ki je eden najsodobnejših v tem delu Evrope.

V kolikor bi želeli brezskrben, ugodnejši, okolju prijazen in enostaven sistem segrevanja sani-tarne vode, obiščite njihovo spletno stran na www.kronoterm.com. Najboljšo izbiro za vas vam bodo svetovali, če jih pokličete na 03 703 16 20 ali jim pišete na info@kronoterm.com.


Najbolj brano