Žakljeva za uvod na sedmem mestu

Potem ko so omejitve v času pandemije v Sloveniji odnesle dirki v Vrtojbi in Završnici, so naši gorski kolesarji sezono v olimpijskem krosu začeli na mednarodni Velikonočni dirki v Veroni, na kateri je Primorka Tanja Žakelj zasedla sedmo mesto.

Tanja Žakelj  je sezono začela s sedmim mestom v Veroni. Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj je sezono začela s sedmim mestom v Veroni. Foto: Igor Mušič

VERONA > Na obrobju Verone so se gorski kolesarji v olimpijskem krosu borili na dirki druge kategorije UCI. Za enajst Slovencev je bil preskok velik, saj doslej tekem zaradi omejitev v času pandemije še niso imeli. Najboljšo slovensko uvrstitev - sedmo mesto - je pričakovano prispevala primorska olimpijka, članica ekipe Unior-Sinter, Tanja Žakelj.

“Vesela sem, da se je tekmovanje sploh začelo. Šele prva dirka te postavi na realna tla. Iz sebe sem iztisnila maksimum. Proga je bila tehnično zmerno zahtevna in precej tekoča, kar mi je omogočilo, da sem se na njej dodobra spoznala z novim kolesom,“ je vtise po prvi dirki strnila Žakljeva.

3

tekme slovenskega pokala bodo na Primorskem

Vrh je bil rezerviran za stare znanke iz svetovnega pokala. Zmagala je Ukrajinka Jana Belomojna, ki na zimske priprave sicer redno prihaja v Vrtojbo. Drugo mesto je osvojila Italijanka Giada Specia, tretje pa Čehinja Jitka Čabelicka.

V še močnejši moški elitni konkurenci se je dobro boril novinec, član MTB kluba iz Črnega vrha nad Idrijo Jakob Klemenčič, ki sicer sodi še v kategoriji do 23 let. S 34. mestom je iztržil najboljšo slovensko uvrstitev. Njegov klubski kolega Matjaž Lozar je dosegel 48. čas. Prav MTB klub Črni Vrh bo predvidoma 4. julija gostitelj dirke slovenskega pokala. V Veroni je sicer zmagal je domačin Nadir Coledani pred rojakom Mirkom Tabacchijem in Francozom Stephanom Tempierjem.

Klub iz Črnega Vrha nad Idrijo je v zahtevno letošnje leto vstopil s kar močno mladinsko ekipo. V Italiji so tekmovali trije njegovi predstavniki. Najbolje sta se odrezala Daša Mlakar in Jure Rus. Mlakarjeva je zasedla 13. mesto, Rus pa je bil šestnajsti, Tine Jereb pa je dosegel 23. čas med 136 tekmovalci. Zmagala sta južnotirolska kolesarka Noemi Plenkensteiner in Francoz Adrien Boichis.

Zaradi sedanjega zdravstvenega položaja in omejitev, je začetek sezone slovenskega pokala preložen na 30. maj, ko bo predvidoma izpeljana dirka v Kočevju. Po že omenjeni črnovrški dirki bo Primorska gostila še dve postaji slovenskega pokala - 5. septembra v Ajdovščini, kjer bo gostitelj Črn trn in 17. oktobra v Ilirski Bistrici, kjer dirko pripravlja GKD Borovci.


Najbolj brano