Izdelki plodov morja in oljk

Slovenija ima bogato gastronomsko dediščino in prav gotovo so zaščiteni kmetijski pridelki, ki so vključeni v evropske in nacionalne sheme kakovosti tisti, ki v svetu promovirajo raznolikost in kakovost slovenskih proizvodov. Januarja letos se je za bolj povezano delovanje proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil ustanovil slovenski konzorcij evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov.

Sodelavci ZRS Koper s pridelovalci oljk na 2. Festivalu namiznih oljk leta 2017 Foto: ZRS
Sodelavci ZRS Koper s pridelovalci oljk na 2. Festivalu namiznih oljk leta 2017 Foto: ZRS

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je bil prvi slovenski proizvod, ki je uspešno pridobil evropsko zaščito v letu 2007 in takoj zatem so sedanji raziskovalci Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (IZO ZRS Koper) v sodelovanju z društvom Štorta pripravili elaborat o zaščiti namiznih oljk, vendar certificiranje teh proizvodov ni zaživelo. Z željo, da bi ponovno spodbudili tradicijo vlaganja namiznih oljk, so sodelavci IZO ZRS Koper skupaj s podjetjem Soline Pridelava soli d.o.o. že peto leto organizirali Festival namiznih oljk. V letu 2020 so večletno sodelovanje nadgradili z uspešno pridobljenim projektom (SOLJKE - Spodbujanje javno-zasebnega partnerstva z razvojem inovativnih proizvodov v oljkarstvu) na Javnem pozivu LAS Istre za izbor operacij, sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

(foto: ZRS)

Če želimo iz oljk pripraviti namizne oljke, je potrebno plodove razgreniti oziroma predelati in fermentirati. Postopkov je veliko in vsakdo, ki se ukvarja z namiznimi oljkami, ima svoj recept.

Javno-zasebno partnerstvo

S cilji, da bi povezali lokalne proizvajalce oljk s plodovi morja, izboljšali trženje in promocijo lokalnih proizvodov, zagotovili večjo konkurenčnost, spodbudili certificiranje kakovostno ekološko pridelane hrane, ohranili naravne vrednote podeželja in povečali prepoznavnost destinacije, bodo v okviru projekta SOLJKE vzpostavili javno zasebno partnerstvo ter skupaj razvili nove inovativne lokalne proizvode iz oljk, oljčnega olja, izbranih zelišč in soli.

S kakovostnimi gastronomskimi proizvodi iz oljk, oljčnega olja in zelišč Slovenske Istre in Piranske soli bodo razširili turistično ponudbo ter vzpostavili trajno povezavo med naravno-kulturno dediščino solin in tipičnimi lokalnimi pridelki istrskega podeželja.

Do konca julija 2022 bodo raziskovalci IZO ZRS Koper skupaj s pridelovalci organizirali izobraževalne in promocijske dogodke. Na izbranih lokacijah pa bodo skušali vzpostaviti pilotni model celostno vodenega kmetijstva z izvedbo tehnoloških laboratorijskih preskusov predelave. Na inštitutu so oktobra 2020 obrali oljke sort 'Štorta', 'Nocellara del Belice' in 'Picholine' ter začeli s predelavo v namizne oljke. Plodovi oljke so neposredno po obiranju zelo grenkega okusa, ker vsebujejo biofenole - to so naravni antioksidanti.

Če želimo iz oljk pripraviti namizne oljke, je potrebno plodove razgreniti oziroma predelati in fermentirati. Postopkov je veliko in vsakdo, ki se ukvarja z namiznimi oljkami, ima svoj recept. Postopki predelave namiznih oljk so dolgotrajni, običajno so oljke pripravljene v šestih do dvanajstih mesecih, odvisni od posamezne sorte oljk, obdobja obiranja, vsebnosti antioksidantov in okoljskih vplivov letnika. Namizne oljke se predela le iz zdravih, nepoškodovanih plodov.

V letu 2004 je Mednarodni svet za oljke izdal tržni standard za namizne oljke. Tržni standard opredeljuje razvrščanje namiznih oljk glede na tip oziroma barvo oljk, način priprave in pakiranje ter uvrščanje v kategorije, predpisuje minimalne zahteve parametrov kakovosti, pogoje učinkovite termične obdelave za zagotavljanje varnosti pripravljenih namiznih oljk, možnost uporabe dodatkov in polnil, označevanje namiznih oljk in druge informacije.


Preberite še


Najbolj brano