V nizkem startu

Prejšnja leta bi hotelirji v Istri dan po velikonočnih praznikih preštevali, koliko gostov je bilo pri njih in koliko jih bo oddih še podaljšalo, gostinci bi se - utrujeni, a zadovoljni - spraševali, ali si nemara zdaj vsak konec tedna lahko obetajo dodobra polne mize. Letos je bilo v Istri in na Krasu za veliko noč tako, kot je bilo lani: zaprti hoteli in gostinski lokali.

In če so lani gostinci in hotelirji po blindiranih velikonočnih praznikih upali na obisk gostov med prvomajskimi prazniki, pa so ta pričakovanja padla v vodo, je letos vse več takih, ki ocenjujejo, da bodo lahko začeli delati najprej v drugi polovici maja.

Novim hotelirjem v Istri, lastnikom hotela Grand Koper, se je gotovo obrestovalo, da so dodatne delavce začeli iskati že januarja.

Nekaj optimizma vnaša napoved, da bo vladni semafor v prihodnosti odprtje zunanjih teras in gostinskih vrtov spustil že v oranžno fazo. Za mnoge, zlasti pa za gostince ob morju, bi to bila lepa novica, nekakšna predpremiera pravega odprtja. In ko bo vendarle prišla odjuga tudi za to panogo, morajo biti gostinci in hotelirji pripravljeni. Tudi in zlasti glede kadrov.

Lani so gostinci in hotelirji ubirali različne pristope. Nekateri niso videli drugega izhoda, kot da so del zaposlenih odpustili, drugi so vsaj za del zaposlenih uveljavljali ukrepe čakanja na delo. Vedeli so, da jih bodo spet potrebovali in niso hoteli tvegati, da bi jih izgubili, potem pa v naglici iskali nove. Nekateri se namreč zlasti v gostinstvo ne bodo več vrnili, pa četudi bi tam med sezono spet lahko dobili zaposlitev. Da se povpraševanje po delavcih v gostinstvu in turizmu krepi, kaže tudi jutrišnji čezmejni zaposlitveni sejem, kjer je med delodajalci, ki ponujajo prosta delovna mesta, največ prav iz gostinstva in turizma.

Novim hotelirjem v Istri, lastnikom hotela Grand Koper, se je gotovo obrestovalo, da so dodatne delavce, zlasti kuharje in natakarje, po katerih je največ povpraševanja, začeli iskati zgodaj, že januarja. S tem so si hoteli zagotoviti večjo izbiro in zaposliti kar najboljše kadre. Iskali so jih tudi na zavodu za zaposlovanje, saj so nekateri v tistem času ravno dobili odpoved zaradi poslovnih razlogov. Kaj lepšega, kot da negotovost, ki jo prinaša odpoved, odpihne ponudba nove službe, in to že z aprilom. Resda so zdaj na čakanju, a pripravljeni nemudoma zavihati rokave. Vsa panoga bi morala biti zdaj že v nizkem startu. Konkurenca bo letos še posebej neizprosna. Če bodo gostje odšli drugam, morda popravnega izpita za nekatere ne bo.


Preberite še


Najbolj brano