Iz dežele FJK proti drugemu tiru, ker naj bi ogrožal Glinščico

V deželni vladi Furlanije - Julijske krajine (FJK) naj bi odločno nasprotovali gradnji drugega tira med Divačo in Koprom, ker naj bi resno ogrožal Naravni rezervat doline Glinščice, je poročal Primorski dnevnik.

Takšno stališče je javnosti posredoval Fabio Scoccimarro (Fratelli d'Italia), ki je v deželni vladi pristojen za okolje. “V okviru odnosov z Italijo in FJK ni dopustno, da se slovenska vlada ne meni za okoljsko tematiko in ne izvaja postopkov, ki jih predvidevajo mednarodni odnosi,” je zapisal Scocciamarro, ki svari pred nevarnostjo, da bi predori povzročili izsušitev reke Glinščice in Osapske reke.

Scoccimaro po poročanju Primorskega dnevnika opozarja na mednarodne sporazume, ki pri takšnih projektih predvidevajo pozitivno mnenje sosednje države, tega pa slovenske oblasti po njegovem opažanju nameravajo zaobiti. Italijansko vlado in evropske poslance namerava pozvati k ukrepanju za takojšnjo zaustavitev gradbišča.

Celotna dokumentacija projekta drugi tir je bila v resnici že leta 2012 razgrnjena v Italiji, tudi na sedežu dežele FJK, saj je Italija zahtevala čezmejno presojo.

Spomnimo še, da je Scoccimarro ostro nasprotoval tudi vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. nr


Najbolj brano