V fokusu stiske deklic in žensk

Na spletnem 23. Festivalu dokumentarnega filma je glavno nagrado Amnesty International Slovenije prejela Punčka, francosko-danski film o deklici, ujeti v telesu fantka. Pomembne omembe mednarodne žirije je deležen nemški Primer spolne zlorabe. Nagrade bodo danes podelili na virtualni sklepni prireditvi.

 Nagrajena Punčka je prek spletne strani Cankarjevega doma na 
ogled še do nedelje.
Nagrajena Punčka je prek spletne strani Cankarjevega doma na ogled še do nedelje.  

LJUBLJANA > Mednarodna žirija v sestavi Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi je na letošnjem festivalu nagrado Amnesty International Slovenija podelila dansko-francoskemu dokumentarcu PunčkaSebastiena Lifshitza, “tenkočutni in poglobljeni študiji stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola med njenim biološkim spolom in spolom, s katerim se pri svojem bivanju identificira”. Stiska je še posebej grozljiva, ker gre za osemletno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost. “Z odlično fotografijo film naslika zelo ganljiv portret deklice, ki jo z vso občutljivostjo kamere opazuje v otroških igrah in med plesnimi tečaji, obenem pa daje besedo njeni mami, ki počasi razkriva vsakodnevno resničnost, ki je povezana s tem, ali ima njen otrok pravico biti srečen ali ne,” so zapisali v obrazložitvi žiranti, ki se jih je film globoko dotaknil z močno sporočilnostjo.

Posebno omembo pa je žirija dodelila nemškemu filmu Primer spolne zlorabe režiserke Alison Kuhn. V njem pet igralk, ki so na začetku profesionalne poti, z gledalci deli izkušnje zlorab in manipulacij, ki so jih bile deležne med avdicijo za film. “Gre za pomembno filmsko delo, ki osvetljuje skriti svet ozadja filmskega ustvarjanja. To je pogosto vse prej kot romantično in profesionalno,” piše v obrazložitvi.

Žirija je zapisala še, da posebnega priznanja ni prisodila le filmu, ampak še “vsem tistim igralkam, ki so nedavno tudi v slovenskem prostoru pogumno spregovorile o svojih izkušnjah zlorab v ranljivem okolju umetniškega ustvarjanja”.

Današnja sklepna prireditev festivala s podelitvijo nagrad bo na ogled na spletni strani www.fdf.si, facebook strani FDF in youtube kanalu Cankarjevega doma, filmi pa so danes dostopni še do polnoči.

S festivala so sporočili še, da bo Punčka do nedelje na ogled prek spletne strani Cankarjevega doma, prav tako bo po tej poti, zaradi velikega zanimanja občinstva, dostopen še film Ujete v medmrežju, ki ga podpisujeta Barbora Chalupova in Vit Klusak.


Najbolj brano