Kolesarji namesto natakarjev

Utvare je konec. Nož in vilica na javnih mestih niti na Notranjskem, Dolenjskem in v Posavju ne bosta več dovoljena. Prav tako sendviča, bureka ali česar koli že od pojutrišnjem ne bo dovoljeno pojesti zunaj doma, ker bi bilo za to potrebno sneti masko, ki jo bo v času poostrenih protikoronskih ukrepov obvezno nositi tudi na prostem. Nov koktajl ukrepov naj bi veljal do 12. aprila, potem bomo videli, kako naprej.

Marsikatere rutine so ostale v prejšnjem življenju, v času pred korono. Jutranja skodelica kave v bližnjem baru je oddaljen spomin, za nekaj časa se umika tudi možnost spiti kavo-to-go na kakšnem trgu ali v parku. No, dostava hrane na dom bo iz gostinskih lokalov, ki jo pripravljajo, dovoljena tudi v poostrenem režimu. Gre za delovanje gostiln na nizkih obratih, za kakršnega se veliko gostincev niti ni odločilo. Nekateri zaradi tega, ker v njihovem okolju ni zadosti publike za te vrste obratovanje, drugi zaradi tega, ker jim državni ukrepi pokrijejo več stroškov, kot bi jim ga omejeno poslovanje.

Tisti, ki zdaj razvažajo pice, bodo med gosti težko nadomestili one, ki so gostinski poklic po več letih zamenjali za kakšnega drugega.

Zdaj, ko je dan daljši, je v marsikaterem gostinskem lokalu skozi šipe videti prenavljanje in osveževanje prostorov. Gostinci se pripravljajo na čas, ko bodo lahko postregli svojim gostom. Koliko jih bo spet vzkliknilo dobrodošlico na vratih svojega lokala in zmoglo prebroditi zagrevanje, je veliko vprašanje. Z gotovostjo pa je mogoče reči, da jih bo manj, kot jih je bilo konec leta 2019.

V času hitre rasti slovenskega turizma v drugi polovici dvajsetih let se je tu in tam zdelo, da je ta nezadržna. Ljubljana je bila, denimo, preplavljena, gostinske lokale so odpirali na vsakem koraku, stanovanja v središču mesta so se spreminjala v turistične apartmaje. Dobre gostilne in restavracije so postale izjemno željen turistični cilj, za nedeljsko kosilo je bilo marsikje treba rezervirati kar nekaj dni prej. Gastronomska krajina se je krepila in dobivala nov zagon, optimizem je spodbujala tudi država z usmerjeno promocijo. Rasla so tako pričakovanja vse bolj zagnane in poznavalske publike kot ambicije gostincev, v Slovenijo so - tako zaradi kulinaričnih kot vinskih doživetij - začeli prihajati gastronomski turisti iz te sorte najbolj razvitih okolij. Videti je bilo, da se slovenska kulinarična scena strukturira in da ambicioznost narašča tudi v srednjem, dotlej preveč generičnem razredu.

Virus je potisnil zadeve daleč v preteklost. Razmisleki o tem, kakšna bo slovenska gastronomija po epidemiji, gredo težko v smeri, da se bo nit nadaljevala tam, kjer je bila pretrgana. To je nakazalo že lansko poletje z boni in z domačimi turisti. Večina je imela, vsaj na vratih vrhunskih gostinskih obratov, manj ambiciozna pričakovanja od publike leto prej, a se je “pojavila” tudi manjša skupina domačih gostov, ki so v prejšnjih letih turistično kilometrino nabirali zlasti v tujini in so imeli visoka pričakovanja.

Kakšna bo slovenska gastronomija v prihodnje, je v veliki meri odvisno od tega, kdaj bodo izzveneli omejevalni ukrepi in kdaj bodo spet zagnana mednarodna potovanja. Takrat bo tudi znano, kakšne bodo potovalne navade post-covid turistov. Po začetnem sunku in potešitvi sle po “svobodi”, zna priti obdobje previdnosti in zelo nadzorovane porabe, kar ni najboljše sporočilo za premium kulinariko in vinarstvo.

Jeseni naj bi dobili novo turistično strategijo, ki bo naznanila temeljne državne usmeritve na področju turizma. Ključni cilji iz sedanje niso bili doseženi, pa ne zaradi epidemije. Kljub rekordnemu številu prihodov turistov je najbolj zaskrbljujoče, da v Slovenijo ni bilo bolj zapravljivih in zahtevnejših gostov v pričakovani in želelni meri ter da ni bil zares začet naložbeni ciklus v infrastrukturo višjega razreda. Da torej za tiste, ki jih želimo videti, nimamo dovolj mehkih postelj, žal pa je velika verjetnost, da se bo izkazalo, da nimamo niti dovolj ustrezno usposobljenega osebja. Nekoliko karikirano: tisti, ki zdaj razvažajo pice, bodo med gosti težko nadomestili one, ki so gostinski poklic po več letih zamenjali za kakšnega drugega.


Preberite še


Najbolj brano