Gregor Perič novi vodja poslanske skupine SMC

Poslanska skupina SMC je danes za svojega novega vodjo namesto Janje Sluga izvolila poslanca Gregorja Periča, so potrdili v SMC. Kot je Perič dejal v današnji izjavi v DZ po odhodu treh poslancev, verjame, da se bo glede na spremenjene okoliščine treba pogovoriti tudi o položaju predsednika DZ.

Gregor Perič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gregor Perič Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Gregorja Periča je podprlo vseh pet prisotnih poslancev, za namestnico vodje je izvoljena Mojca Žnidarič. Janja Sluga ter poslanca Igor Zorčič in Branislav Rajić naj bi po neuradnih informacijah danes zapustili poslansko skupino.

Že zbirajo podpise za Zorčičevo razrešitev

Ugiba se sicer, da bi funkcijo predsednika DZ utegnil prevzeti vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, a Perič pravi, da je trenutno še težko govoriti o imenih. "Zagotovo pa bo treba poiskati nekoga, ki uživa ugled," je dodal. V NSi za zdaj izjav ne dajejo.

Po neuradnih informacijah STA naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev. Potrebnih je najmanj 46 poslanskih glasov.

Perič je v današnji izjavi uvodoma dejal, da so se tudi pri njih zgodile določene spremembe, kot se ves čas v naši družbi. V luči epidemije je to pospremil s hudomušnim komentarjem: "Opažam, da je največ stranskih učinkov cepljenja prav na političnem področju. Zdi se mi, da smo bili priča temu tudi danes."

Ob tem je spomnil, da bo sprememba v številu poslancev SMC terjala tudi določene spremembe pri razmerjih v vladi, čeprav je še težko govoriti, kakšne. Odgovor o tem, ali bo to spremenjeno število ministrstev, bo po njegovem mnenju znan v prihodnjih dneh. Po odhodu treh poslancev je namreč SMC s petimi poslanci postala najmanjša stranka koalicije Janeza Janše. NSi ima sedem poslancev, SDS 26.

Perič: SMC ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno

SMC po navedbah Periča ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno. "V trenutni politični situaciji pa ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili vlado, ki bi bila levosredinska z Levico kot neko resno partnerico, ker smo to izkušnjo že imeli," je povedal.

Primerjal je prejšnjo in aktualno vlado ter ugotavljal, da je zakonodajna aktivnost v sedanji vladi neprimerno večja in težko primerljiva še s kakšno drugo vlado. Po njegovem mnenju Slovenija v tem trenutku potrebuje odzivno vlado, ki se bo lahko hitro odzivala na dnevno spreminjajoče se razmere v zvezi z epidemijo, pred njimi pa je cela vrsta izzivov predvsem gospodarske narave.

V tej luči je po Peričevih navedbah pred SMC odgovorna naloga. Napovedal je, da bodo še naprej delali v smeri povezovalne drže, iskanja ravnotežja ter preseganja strogih delitev. "Želimo si povezovalnosti in umirjenega pristopa v politiki, brez poudarjanja konfliktov. Naša odgovornost je zelo velika," je še dejal Perič.


Najbolj brano