Kraševec solo timpanist bavarskega orkestra

23-letni tolkalec Jani Leban, večkratni zmagovalec različnih tekmovanj, nadaljuje uspešno mladostno kariero v nemškem simfoničnem orkestru Bad Reichenhaller Philharmoniker. Hkrati bo znanje nadgrajeval na Dunaju.

Jani Leban Foto: osebni arhiv
Jani Leban Foto: osebni arhiv

Jani Leban iz Lipe na Krasu, nekdanji učenec Glasbene šole Sežana v podružnici Komen in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, dolgoletni član Pihalnega orkestra Komen, je pred štirimi leti nadaljeval študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Septembra lani je tam uspešno opravil malo diplomo.

V želji po nadaljevanju kariere v nemškem prostoru se je prijavil na avdicijo za solo timpanista orkestra v Bad Reichenhallu, enem najbolj znanih zdravilišč na južnem Bavarskem. Med več kot 120 prijavljenimi kandidati je komisija izbrala 30 glasbenikov. V zadnjem krogu je slavil kraški mojster tolkal, ki je še pred leti sicer sanjal, da bo nekoč igral s slovitimi Dunajskimi filharmoniki: “Res, to so bile velike sanje. A hkrati sem vedno želel, da bi igral v profesionalnem orkestru, in mislim, da je ta bavarski lahko odličen začetek, saj sem na tak način vstopil na nemški glasbeni trg. Doslej sem bil osredotočen le na avstrijsko glasbeno sceno. In pozicija solo timpanista v orkestru je največ, kar si kot tolkalec lahko želiš, saj je to v bistvu drugi dirigent v orkestru. Zato sem zelo vesel, da mi je uspelo.”

Začetek sezone Društva prijateljev glasbe

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat predstavljamo kraškega tolkalca Janija Lebana. Posnetku pogovora in izvedbam nekaterih skladb lahko prisluhnete v oddaji Glasbeni abonma, ki je bila na sporedu 18. marca ob 20. uri in je na voljo na www.rtvslo.si. V iskalnik zavihka RTV 4D vpišete naslov oddaje Glasbeni abonma, 18. 3. 2021.

Na valovih Radia Koper bo namreč drevi ob 20. uri neposredni prenos otvoritvenega koncerta spomladanskega niza koncertov Amabile koprskega Društva prijateljev glasbe, ki smo ga predstavili v včerajšnjem časopisu.

Bavarsko mestece pa je kraškega glasbenika privabilo tudi zaradi naravnih lepot in bližine tako Dunaja kakor Slovenije. Z orkestrom je že nastopil, seveda ne pred občinstvom, ampak na koncertih, ki jih snemajo za svoje abonente ali za tamkajšnji radio: “Če nam, glasbenikom, vzamejo koncerte, nimamo več ničesar. Ne vemo, zakaj bi vadili, kakšen cilj bi si postavili, kaj bi v resnici počeli. V tem obdobju, ko ne moremo izvajati koncertov pred občinstvom, imam tu vsaj možnost, da igram, ker snemamo video in avdio koncerte, ki jih nato organizator na različne načine posreduje občinstvu.”

Je eden najmlajših članov orkestra Bad Reichenhaller Philharmoniker: “Sem kar vidno najmlajši. Sicer pa je vzdušje v orkestru zelo prijetno, saj so vsi prijazni in vedno pripravljeni pomagati. To sicer ni zelo številen sestav, saj je v njem 50 glasbenikov, ki enkrat tedensko izvedejo filharmonični koncert, enkrat mesečno abonmajski koncert, med tednom pa pripravijo veliko komornih koncertov in koncertov želja - Konzert der Wünsche.”

Cikel Amabile s spletno uverturo

Zaradi znanih omejitev bodo trije uvodni koncerti 58. koncertne sezone Društva prijateljev glasbe bodo občinstvo razveseljevali po spletu. Prvi in tretji bosta dosegljiva tudi na radijskih valovih v neposrednem prenosu iz studia Hendrix Radia Koper. Na nocojšnjem koncertu boste lahko slišali mlado oboistko Moniko Babič, solistko orkestra SNG Maribor, ki je pred nedavnim končala magistrski študij na Univerzi v Mannheimu, ni pa dolgo niti odkar je bila učenka koprske glasbene šole in umetniške gimnazije. Ob spremljavi Godalnega kvarteta Accademia bo zaigrala skladbe W.A.Mozarta, Benjamina Brittna in Bernharda Henrika Crusslla. Kvartet pa se bo predstavil še z Webrnovim delom Langsamer Satz. Z izvajalci se bo pogovarjala Janja Lešnik. Poleg avdio prenosa na radijskih valovih, bo drevi ob 20.00 video dosegljiv tudi v spletnem pretakanju na FB strani Radia Koper, DPG in JSKD Koper.

Kraški tolkalec je v novem okolju dobil tudi že priložnost poučevanja v tamkajšnji godbi na pihala, a njegova kariera se zelo verjetno ne bo ustavila v bavarskem mestecu: “Zelo težko že sedaj načrtujem svojo prihodnost. Vsekakor bi rad v tem in naslednjem letu zaključil še magisterij koncertne smeri tolkal in dodiplomski študij iz pedagogike na Univerzi na Dunaju, potem pa bomo videli, kam me bo vodila pot. Vsekakor pa je mesto solo timpanista v tem orkestru odličen začetek.”

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano