Na zahrbten način s sekiro vzel življenje znancu

“Osumljeni in žrtev sta bila znanca in ugotovili smo, da je bil osumljeni večkrat na obisku pri pokojnem,” je danes o razmerju 48-letnim napadalcem povedal Marino Pangos, vodja novogoriških kriminalistov. Motiv za umor v mansardnem stanovanju večstanovanjske hiše na Slovenski cesti v Spodnji Idriji še preiskujejo.

Motiv za umor v mansardnem stanovanju večstanovanjske hiše na 
Slovenski cesti v Spodnji Idriji kriminalisti še intenzivno preiskujejo.  Foto: Saša Dragoš
Motiv za umor v mansardnem stanovanju večstanovanjske hiše na Slovenski cesti v Spodnji Idriji kriminalisti še intenzivno preiskujejo.  Foto: Saša Dragoš

NOVA GORICA > “Osumljenca smo do sedaj že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, nasilja in zaradi kršitev javnega reda in miru,” je o 48-letnem moškem iz okolice Spodnje Idrije, osumljenem za umor, danes razkril vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos.

Marino Pangos, vodja novogoriških kriminalistov, je danes razkril še nekaj podrobnosti umora v Spodnji Idriji, ki naj bi se zgodil med 9. in 11. marcem. (Foto: Luka Carlevaris)

V marcu poskus uboja in umor

Statistika novogoriške policijske uprave kaže, da so kriminalisti lani na območju novogoriške in idrijske policijske postaje obravnavali skupno štiri poskuse kaznivega dejanja uboja in en umor.

Letos pa preiskujejo že dva takšna primera: v začetku marca se je v okolici Nove Gorice zgodil poskus uboja, sredi marca pa še umor v Spodnji Idriji.

Napadalec večkrat na obisku pri domačinu

Kot je še pojasnil, so novogoriški policisti prejšnji ponedeljek okoli 13.30 prejeli klic občana, da je našel 55-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja. Na Slovensko cesto so odhiteli idrijski policisti, ki so zavarovali kraj dogodka in takoj začeli s preiskavo smrti domačina. Prizorišče, kjer so našli tudi sekiro, si je po odredbi preiskovalne sodnice ogledal strokovnjak sodnomedicinske stroke z ljubljanskega inštituta za sodno medicino. Zaradi nepojasnjenega vzroka smrti, ki jo je na kraju potrdil zdravnik idrijskega zdravstvenega doma, in sumljivih okoliščin smrti domačina so preiskavo primera prevzeli kriminalisti.

“Sodna obdukcija trupla je pokazala, da je 55-letni domačin umrl nasilne smrti, vzrok zanjo pa so bile hude poškodbe glave, ki jih je storilec povzročil s topim predelom sekire,” je opisal Pangos. Opravili so tudi številne razgovore s sosedi, znanci in drugimi, ki so poznali pokojnega Petra M. in njegovega napadalca. Sosedje so nam o pokojnem povedali le dobre stvari, zato jih je njegova smrt zelo pretresla.

Marino Pangos

vodja novogoriških kriminalistov

“Umor naj bi se zgodil med 9. in 11. marcem, zanj pa smo izvedeli 15. marca.”

“Osumljeni in žrtev sta bila znanca in ugotovili smo, da je bil osumljeni večkrat na obisku pri pokojnem,” je dodal. “Umor naj bi se zgodil med 9. in 11. marcem, zanj pa smo izvedeli 15. marca,” je sklenil ter potrdil, da se je zločin zgodil v mansardnem stanovanju pokojnega.

Kriminalistični in forenzični tehniki so zavarovali vse biološke in druge sledi, ki so kriminaliste nato pripeljale do osumljenca.

V sredo zvečer so 48-letnika iz okolice Spodnje Idrije prijeli in mu odvzeli prostost. Pri njem so opravili hišno preiskavo, v kateri so našli in zasegli predmete, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje umora. Motiv za umor v stanovanju večstanovanjske hiše na Slovenski cesti v Spodnji Idriji pa za zdaj ostaja neznan in ga novogoriški kriminalisti še intenzivno preiskujejo.

V priporu je tudi osumljenčev napadalec

48-letnega osumljenca so v petek popoldne s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora na zahrbten način - za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let zapora - privedli k preiskovalni sodnici novogoriškega okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju za zanj odredila pripor.

Tam pa je že od sredine decembra lani tudi 26-letnik iz Idrije, ki je 48-letnika sredi lanskega decembra napadel s sekiro. Proti maminemu partnerju je 26-letnik zamahnil s sekiro, ki pa se je snela z ročaja, tako da je 48-letnika zadel le z lesenim ročajem in mu povzročil razpočno rano na temenu, veliko približno pet centimetrov. Fizični obračun naj bi se zgodil po družinskem prepiru zaradi kurjave. Na novogoriški policijski upravi ta primer preiskujejo kot poskus uboja.


Najbolj brano