Kaj sploh še lahko izberemo?

Ravnati odgovorno postaja v epidemiji koronavirusne bolezni vse bolj težka naloga. Maske, fizični odmik in umivanje rok smo po letu dni nekako osvojili. A smo se ob tem kruto soočili tudi z večno resnico: vsaka stvar ima stranske učinke. Epidemija, in od tod izvira velik del naše tesnobe, nam oži polja svobode in izbire. In vse bolj se zdi, da odločitev o odgovornem ravnanju nikakor ni več naša. Kaj lahko prebivalec planeta Zemlja v letu 2021 sploh izbere?

Ne more izbrati življenjskega sloga. Če mu delodajalec ukazuje, da mora v službo, gre in se izpostavi tveganju okužbe. Če dobi navodilo, da ne sme v službo, ostane doma. Če je v službi v trgovini ali v Italiji, mora enkrat na teden v počasnih vrstah čakati na hitri test. Otroke lahko pelje v šolo, če so vrata odprta. Sme se sprehajati, a le do določene ure. Sme piti pivo, a le doma.

Cepiti se ali ne? Tvegati okužbo z nepredvidljivo boleznijo ali se sprijazniti s stranskimi učinki cepiva?

Lahko, pravijo oblastniki, izberemo cepljenje. Ampak tudi ta izbira je grenka in izključujoča ter za velik del ljudi sveta zgolj in samo teoretična. Kdor ni upokojenec in ni kronični bolnik, ne dela v šolstvu ali zdravstvu, bo v vrsti na cepivo, ki je še precej bolj počasna od tiste za testiranje, čakal še mesece, morda leto, morda toliko časa, da bodo, še preden ga pokličejo, najranljivejši že zreli za naslednji odmerek. In bo spet padel na konec vrste. Prebivalci revnejših držav, do katerih naj bi bile bogatejše v teoriji solidarne, a realna praksa politike neredko zdrsne v preračunljivost, še konca vrste ne vidijo.

Res imamo osebno dilemo. Cepiti se ali ne? Tvegati okužbo z nepredvidljivo boleznijo in potencialne zaplete ali se sprijazniti z možnimi stranskimi učinki cepiva? Verjeti znanstvenikom in zdravstvenim oblastem ali poslušati svarila in se zanašati na lastno, omejeno in čustveno zaznamovano, a vendar resnično intuicijo? Vsak se bo odločil po pameti. Lahko le upamo, da bo pamet čim več ljudi, pri izračunu upoštevala tudi druge, ne le sebe.

Imamo pa tudi širše, globlje, globalno družbeno vprašanje. Bosta pandemija in cepivo ustvarila drugorazredne prebivalce planeta? Bomo z zelenimi in digitalnimi potnimi listi ter ugodnostmi za cepljenje izključili milijone ljudi, ki si osebne dileme ne morejo privoščiti? To je stranski učinek, ki se mu lahko izognemo. In se mu moramo izogniti.


Preberite še


Najbolj brano