25 učencev okuženih, 377 pa v karanteni

Po prvih primerih okužb s covidom-19 med učenci sežanske osnovne šole v začetku prejšnjega tedna je bilo danes v karanteni 16 oddelkov (od 39, kolikor jih je na šoli). Nekaj učencev je bilo testiranih še danes, jutri bodo ponovno testirani tudi vsi učitelji.

Bojana Škabar in Sandi Curk sta predstavila trenutne razmere na 
osnovni šoli v Sežani.  Foto: Helena Race
Bojana Škabar in Sandi Curk sta predstavila trenutne razmere na osnovni šoli v Sežani.  Foto: Helena Race

SEŽANA >“Gre za posamične okužbe v vsakem razredu. Da bi se izognili širjenju okužb, smo celotne oddelke poslali v karanteno. Le v redkih primerih se je okužba pojavila še pri kakem otroku iz istega oddelka,” je danes pojasnila Bojana Škabar, v.d. ravnateljice Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana. Okužbo so potrdili pri 25 otrocih. Šolo sicer obiskuje 891 otrok, trenutno se jih 377 šola na daljavo.

Danes testiranih še nekaj učencev

Kje je vir okužb, ne vedo natančno. A Sandi Curk, poveljnik štaba civilne zaščite za Notranjsko, ocenjuje: “Epidemiološka slika pri nas je še vedno optimistična, žal pa so sosednje države močno v valu porasta virusa. Verjetno je iz tega naslova nekaj virusa tudi na Krasu.” V Italiji naj bi bil pogost britanski sev virusa, zato bi bilo možno, da se je razširil tudi po Krasu, čeprav nima uradne potrditve tega. Trenutno po številu okužb izstopata občini Sežana in Hrpelje-Kozina. Dogaja se, da v nekaj dneh zbolijo celotne družine, kar se v vsem letu ni dogajalo tako pogosto, še dodaja Curk.

Potem ko so se primeri okužb prejšnji teden zvrstili v kar 16 razredih, se je dogajanje ob koncu tedna umirilo, opaža Bojana Škabar. Ali se je širjenje okužb umirilo, pa bodo bolj zanesljivo vedeli šele jutri, saj so danes testirali še nekaj učencev, ki so iz preventivnih razlogov ostali doma, čeprav njihovi razredi niso bili v karanteni.

Danes testirani tudi vsi učitelji

Da bi preprečili širjenje okužb, je civilna zaščita za jutri organizirala dodatno testiranje za učitelje oziroma zaposlene na šoli z mobilno enoto. “Vsi zaposleni so bili testirani v petek, a zaradi časovnega intervala pričakujemo jutri bolj realne izvide. Novo sliko bomo tako imeli približno ob 10. uri,” pojasnjuje Curk,

“Najbolj pomembno nam je zagotavljanje zdravstveno varnega učnega okolja za učence, njihove družine in za vse zaposlene,” poudarja Bojana Škabar. Starše učencev redno obveščajo o razmerah, tako s sms-sporočili kot s sporočili po e-asistentu, pojasnili so jim tudi, kako izpolniti potrdila o karanteni.

Med 105 zaposlenimi, kolikor jih je na sežanski osnovni šoli, so trenutno bolni štirje učitelji. Težav z organiziranjem dela in pouka nimajo. Skupno je covid-19 prebolelo 18 zaposlenih, 15 se jih je cepilo. Sprva se jih je za cepljenje prijavilo več kot 20, nekateri pa so si po začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom AstreZenece premislili.


Najbolj brano