1000 kilometrov cevi nadzorujejo z enega mesta

Rižanski vodovod je danes, na svetovni dan voda, javnosti predstavil obnovljen nadzorni center vodarne v Cepkih. V petih mesecih so stavbo povečali, jo energetsko sanirali in posodobili informacijsko tehnologijo, za kar so po navedbah direktorja Martina Preglja porabili približno 250.000 evrov.

Informacijsko tehnologijo v nadzornem centru  vseskozi posodabljajo.     Foto: Tomaž Primožič/FPA
Informacijsko tehnologijo v nadzornem centru vseskozi posodabljajo.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Nadzorni center, ki velja za “možgane” Rižanskega vodovoda, so zgradili pred 25 leti, skupaj z novo vodarno, ki za prečiščevanje pitne vode uporablja metodo ultrafiltracije. Takrat so predvideli en sam računalnik, danes jih imajo v dveh prostorih več deset in tudi več serverjev, da lahko devet zaposlenih 24 ur na dan spremlja sistem, sestavljen iz 1000 kilometrov cevovodov, približno 80 črpališč in malo manj kot 300 rezervoarjev.

Nadzorni center in vodarno sta si ogledala (z leve) izolski podžupan Vlado Marić in koprski župan Aleš Bržan, kot vodiča sta jima služila David Bembič in direktor Martin Pregelj. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Nadzor je ključnega pomena

“V vsakem trenutku lahko ugotovimo, koliko vode imamo v nekem rezervoarju in koliko je priteče iz določene cevi,” je bil nazoren vodja proizvodnje vode in nadzora distribucije David Bembič.

“Končali bomo z obnovo tretje generacije ultrafiltracije in imamo zelo kakovostno pitno vodo. Pitno vodo iz pip ima zelo malo ljudi na svetu, 17 odstotkov tistih, ki imajo urejeno vodovodno omrežje,” ga je dopolnil Martin Pregelj in se zahvalil svojima predhodnikoma, Viktorju Lozeju, v obdobju katerega so zgradili novo vodarno z nadzornim centrom, ter Zdravku Hočevarju, ki je zgledno skrbel zanju.

“Se kdo še spomni, kdaj je nazadnje prekuhaval pitno vodo?” je retorično vprašal koprski župan Aleš Bržan, ki si je pridobitev ogledal skupaj z izolskim podžupanom Vladom Marićem. Bržan se nadeja, da bo Istra nov vodni vir dobila v prihodnjih petih letih; vodo Rižanskega vodovoda uporablja 88.000 Istranov, poleti pa še 42.000 obiskovalcev.

Manj stroškov za elektriko

Rižanski vodovod je višinski, z vodo oskrbuje tudi više ležeča območja, računi za elektriko mu predstavljajo občuten strošek, zato so začeli izkoriščati obnovljive vire energije. Po Pregljevih besedah so lani s paneli za koriščenje sončne energije opremili rezervoar v Semedeli, letos nameravajo obe vodarni.

“Potem bomo sami zagotovili desetino potrebne elektrike,” je napovedal. Še naprej bodo tudi zamenjevali stare cevi, saj zaradi puščanj v sistemu izgubijo 25 odstotkov vode.


Najbolj brano