Pred enim letom stigmatizacija, zdaj je covid nekaj normalnega

V teh dneh pred enim letom se je med prvimi v Sloveniji z novim koronavirusom okužil tudi Jernej Pavlin iz Hruševja. Takrat je o tem javno spregovoril, da je opozoril na stigmatizacijo, ki so je bili deležni oboleli. Zatem večjih posledic covida-19 ni čutil, vse leto je dobro delalo tudi podjetje, v katerem je direktor.

  Leto od začetka epidemije je podjetje Oro met dobro preživelo, delali so ves čas, pravi direktor Jernej Pavlin.  Foto: Leo Caharija
Leto od začetka epidemije je podjetje Oro met dobro preživelo, delali so ves čas, pravi direktor Jernej Pavlin.  Foto: Leo Caharija

HRUŠEVJE > Ko Jerneja Pavlina, direktorja podjetja Oro met iz Neverk, vprašamo, kako je preživel minulo leto, nekoliko presenetljivo odgovori, da nima prav veliko povedati. Da se ni zgodilo nič kaj zelo posebnega. “Vse leto smo delali. Imeli smo ves čas odprto, tako da poslovno je šlo kar dobro. Dela je bilo nekaj manj, seveda, pa tudi pritisk na cene se je povečal, tako da smo jih morali znižati. A v prvi vrsti je pomembno, da je delo. Pri vseh ni tako in verjamem, da je nekaterim težko,” pravi.

Nekaj časa so bili v podjetju skrbeh, da bi zaradi ukrepov proti širjenju epidemije morali prenehati z delom, a se na srečo to ni zgodilo. “Če bi zaprli industrijo, bi morala to storiti vsa Evropa. Če bi zaprli samo pri nas, pa bi bila to katastrofa. Sodelujemo s tujci in od njih živimo, a čakali nas ne bi.”

Ker je podjetje ves čas delalo, tudi državne pomoči skoraj niso rabili, le spomladi so izkoristili olajšave po izplačilu kriznega dodatka. “Z državno pomočjo tako niti nimam izkušenj in jo težko ocenjujem.” Na splošno pa Pavlin meni, da je država zapravila veliko denarja, ki bi ga lahko vložila v ureditev “ene super bolnišnice” in osebja zanjo: “Za naslednjič, saj s tem verjetno ne bo konec in izkazalo se je, da bolnišnice so problem.”

Sam je covid-19 prebolel lani, okužil se je med prvimi. Večjih težav zaradi bolezni ni imel, posledic mu ni pustila. “Razen, da sem bil dolgo pozitiven. Večkrat so me testirali in moral sem biti doma kar šest tednov. Zdaj pa se gre ven že po desetih dneh.”

Še bolj - in na bolje - pa se je spremenilo dojemanje covida-19 in odnos družbe do obolelih. “Takrat je bila velika stigmatizacija, bili smo kot nekakšni izobčenci. Nekateri ljudje so se še mimo hiše bali hoditi. Zdaj je to postalo normalno. Minilo je eno leto in ... zdaj imamo celo nekakšno kontrastigmatizacijo, ko nikamor ne smeš, če še nisi bil okužen,” pravi Jernej Pavlin. Pred enim letom se je prav zaradi stigmatizacije odločil, da o svoji bolezni javno spregovori in opozori, da tak odnos ni pravi, saj se lahko okuži vsakdo.


Najbolj brano