Obnova da, a bistvo je vsebina

Predstavljajte si, da k vam pride gospod in vas preseneti s ponudbo: podarim vam prestižno limuzino, a pod pogojem, da jo temeljito popravite. Je kar obtolčena, malo nagnita, motor in karoserijo je treba popolnoma prenoviti, nabaviti kup novih rezervnih delov. Skratka, vaša je, a je treba vanjo vložiti še zajeten kup denarja. Dilema je precejšnja: na eni strani je mamljiva možnost dobiti limuzino, ki je nima vsak. Po drugi strani pa: pri vseh izdatkih, ki me čakajo, in omejenih financah, sploh vem, kaj bom z njo? Jo res potrebujem ali le - hočem?

Primer je seveda izmišljen, a podoben zgodbi o Laščakovi vili in eksotičnem parku na Pristavi v Novi Gorici. Izjemno, a propadajočo vilo v neoislamskem slogu z eksotičnim parkom so si ponujali kot vroč kostanj. V zadnjih desetih letih je bilo scenarijev, kako rešiti vilo in park, ogromno, a so eden za drugim padali v vodo. Tako ta, da bi jo država prenesla na katero od javnih institucij, ki bi jo prenovila, kot ideja, da bi jo, podobno kot grad Rihemberk, brezplačno prenesli na mestno občino, a je takratni župan Arčon poudarjal, da občina nima denarja za obnovo. Ko je propadla še ideja o javno zasebnem partnerstvu, je že obupano ministrstvo hotelo vilo kar prodati. A so se uprli ljudje in nato še občinski svet. V času Arčona se je nato začel, v času naslednika Miklaviča pa končal postopek, v katerem je država občini za 99 let podelila stavbno pravico za vilo in polovico parka, ki še ni bil v njeni lasti.

Ni pomembno le, da je občina prevzela vilo in park in ju bo obnovila, enako pomembno je, da ve, kaj z njima sploh početi.

Da je nedopustno pustiti, da takšen biser propade, je bilo jasno vsakomur, posebno, ker je to lahko izjemna priložnost. Da prevzeti takšno breme ni mačji kašelj, pa tudi. Nenazadnje naj bi po ocenah celovita prenova parka in vile stala približno sedem milijonov evrov in tudi vzdrževanje ne bo poceni. Zato ni pomembno le, da je občina prevzela vilo in celoten park ter začenja prvi del prenove, ki bi mu moral razmeroma kmalu, zagotovo pa vsaj v dveh letih, slediti še drugi del. Enako, če ne še bolj pomembno je, da mora vedeti, kaj z njima početi. No, za park ni bojazni, sploh ko bo še bolj dostopen. Na odprtje namreč ljudje že nestrpno čakajo. Pomembno bo najti predvsem prave vsebine za vilo. Ta namreč lahko postane zgolj drag prestiž ali ena od osrednjih točk, okrog katere lahko Nova Gorica začne graditi uspešno zgodbo.


Preberite še


Najbolj brano