Goče, slikovita vas sredi rodovitnih vipavskih gričev

Strnjeno naselje sredi vinogradov, na razglednem slemenu gričev med dolinama Branice in Vipave, obiskovalce vabi z bogato stavbno dediščino, razgledi in s pestrim kulturnim življenjem. Pravo bogastvo so podzemne vinske kleti.

Goče so od nekdaj znane predvsem po trti in vinu, ki je dajalo zaslužek tukajšnjim ljudem in vasici utrdilo sloves vinogradniške vasi, po čemer slovijo še danes. Najstarejši, srednjeveški del strnjeno pozidane vasi, ki je kot celota zaščitena kot kulturni spomenik, se je razvil okrog župnijske cerkve sv. Andreja. Ta je po mnenju stroke eden najlepših spomenikov kraške renesanse v Vipavski dolini. Domačije so tu nanizane ob dveh glavnih ulicah, ki se med seboj križata v obliki andrejevega križa, povezujejo pa ju ozke prečne ulice.

Domačije krasijo kamniti detajli, posebnost vasi so oltarna znamenja ali pili, največji arhitekturni zaklad pa Goče skrivajo pod zemljo. V vasi se je ohranilo več kot 60 podzemnih obokanih kleti, nekatere so stare tudi tristo let, vanje pa vodijo stopnice iz značilnih vipavskih faladurjev. Na vzpetini Strmec so v 17. stoletju uredili pokopališče, do katerega vodi eden najlepših slovenskih pokopaliških portalov, na drugi strani, z vrha Obelunca, pa nad vasjo bdi cerkvica Marije Snežne iz leta 1611.

Obiskovalca bodo Goče prevzele z domačnostjo, ki veje po ozkih gasah, in z gostoljubnostjo domačinov, ki pa si za svoj kraj po letih neuspešnih prizadevanj za gradnjo nove komunalne infrastrukture in stagnacije kraja želijo razvoja, da bodo mladi ljudje ostali v domači vasi.


Najbolj brano