Kobilarna Lipica vzpostavlja lastno kovačnico

Do 14. marca je v Kobilarni Lipica odprt razpis za delovno mesto podkovskega učenca. V Kobilarni si namreč želijo vzpostaviti lastno kovačnico. Za podkovanje konj je doslej skrbel tam zaposlen podkovski mojster in preko javnih naročil še zunanji mojstri. Z zaposlitvijo učenca ali kasneje več njih bodo lahko vzgojili več podkovskih mojstrov.

Podkovski mojster v Kobilarni Lipica ne zmore sam skrbeti za 
kopita vseh lipicancev, zato iščejo  podkovskega učenca.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Podkovski mojster v Kobilarni Lipica ne zmore sam skrbeti za kopita vseh lipicancev, zato iščejo podkovskega učenca.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > “V Kobilarni Lipica imamo že vrsto let zaposlenega podkovskega mojstra. V skladu z dolgoročno zastavljeno strategijo, da bi imela Kobilarna lastno kovačnico, je začela z aktivnim iskanjem potencialne delovne sile, saj le ena zaposlena oseba - podkovski mojster - ne more oziroma ne uspe pokriti vseh potreb glede podkovske oskrbe konj. Zato se kobilarna poslužuje tudi zunanjih sodelavcev,” so pojasnili v Kobilarni.

Ob tem so še opozorili, da je sicer zanimanja za ta poklic vse manj, “a smo kljub temu zastavili strategijo in v sistemizacijo umestili podkovstvo kot samostojno enoto, z delovnima mestoma podkovski mojster in podkovski učenec.”

Iščejo tudi konjarja

Kobilarna Lipica ima razpisano tudi delovno mesto konjarja, prijava je možna do vključno 19. marca.

Ker slovenski izobraževalni sistem ne vključuje možnosti šolanja za tovrstne kadre, je še toliko pomembneje, da Kobilarna pridobi mlad kader, voljan in željan tovrstnega znanja. Pri tem so dobrodošle tudi ženske kandidatke. “V ta namen imamo pripravljen program usposabljanja v skladu s programom za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije,” še izpostavljajo.

Sicer traja nekaj let, preden podkovski učenec pridobi dovolj znanja in izkušenj, da lahko samostojno opravlja delo podkovskega kovača in naprej vzgaja podkovske učence.

Delo bo dvoizmensko, pričakuje se srednja poklicna ali nižja poklicna izobrazba (strojništvo, metalurgija, kovinarstvo), aktivno znanje slovenskega jezika, izkušnje na področju oblikovanja kovin, smisel za delo s konji in primerne psihofizične lastnosti.


Najbolj brano