Orban kot nova evropska norma?

Začnimo s citatom: “Od vas se ne pričakuje, da ste kimavci, morate biti skeptiki. Zastavljati morate zahtevna vprašanja, kritični morate biti do tistih, ki imamo v rokah neizmerno moč, in od nas terjati odgovore tistim, ki so nas poslali sem.” To so besede, ki jih je na svoji zadnji novinarski konferenci v Beli hiši novinarjem namenil Barack Obama. Zvenijo razumno, dostojno, a glede na to, kaj se v odnosu med politiko in mediji dogaja v zadnjih letih, tudi neskončno idealistično in naivno. Samo pet let kasneje smo zelo daleč od tega ideala.

Na Madžarskem, Poljskem, v ZDA, in ja, tudi v Sloveniji, zadnja leta politika vstopa v vojno z mediji in jih skuša naslikati kot državne sovražnike številka ena. Pa to nismo - le svoje delo opravljamo. Če politiki ni všeč, kako jo predstavljamo, to ne pomeni, da svojega dela ne opravimo profesionalno, po najboljših močeh in v najboljši veri.

Odnos med mediji in oblastjo je eden temeljnih kamnov demokratične ureditve. Oblastniško spodkopavanje medijev je zato dolgoročno nevarno početje.

Slovenski uveljavljeni mediji seveda nismo idealni, daleč od tega. Napak, slabih uredniških presoj, nasedanja na politične spine, zapisničarstva, tudi aktivizma, je marsikje vse preveč. A še vedno je raven poročanja in analize v uveljavljenih medijih na neskončno višji ravni od tiste v režimskih. Nižave, v katere se spustijo tam, so za resen medij težko predstavljive. Novinar v tradicionalnem mediju se je obrti navadno vendarle učil od starejših kolegov, režimski pisci pa večinoma od propagandistov in strankarskih ideologov.

Odnos med mediji in oblastjo je eden temeljnih kamnov demokratične politične ureditve. Oblastniško spodkopavanje medijev je - tako kot spodkopavanje znanstvenega ali sodnega podsistema - zato dolgoročno nevarno početje. Ko oblast namreč enkrat razmontira profesionalne medije, jih bo družba zelo težko vzpostavila na novo. Ta demontaža se v Sloveniji dogaja zdaj, opazujemo jo na RTV, na STA, na “uravnoteženem” Siolu, pri blokadi vladnih predstavnikov, ko gre za nastope v medijih ... Zato je prav, da se o vsem tem govori tudi v Bruslju, pa če kdo še tako kriči o pranju umazanega perila v tujini, ki da se ne spodobi. Nikjer namreč ne piše, da Orbanu, Morawieckemu in Janši ne utegnejo slediti tudi drugod in da spodkopavanje tega temeljnega kamna ne bo postalo nova evropska norma.

Tega pa se je bati.


Preberite še


Najbolj brano