Burjač tudi slepim prijazen

V Lavričevi knjižnici so ob številnih projektih, namenjenim bralcem in ljubiteljem literature, konec leta 2017 začeli izdajati spletno revijo Burjač, kjer lahko svoje literarne zapise objavljajo začetniki in bolj izkušeni avtorji. Burjač je prva literarna spletna revija v Evropi, prilagojena slepim in slabovidnim, saj ob izbranih besedilih ponuja tudi zvočne posnetke zapisov.

Ajdovski Burjač ponuja možnost objav literarnih besedil  začetnikom in bolj izkušenim ustvarjalcem.
Ajdovski Burjač ponuja možnost objav literarnih besedil začetnikom in bolj izkušenim ustvarjalcem. 

AJDOVŠČINA > Spletna revija Burjač (www.burjac.si) je prvič izšla v decembru 2017 in je druga tovrstna revija v Sloveniji. Ideja je nastala v okviru ustvarjalnih literarnih delavnic, ki jih v knjižnici že več let vodi ajdovski pisatelj, pesnik in kolumnist Bojan Bizjak, sicer tudi urednik spletne revije. V Lavričevi knjižnici so pobudo podprli. Potem ko so spletišče v letu 2018 večkrat napadli hekerji, so ga v začetku leta 2019 ob podpori občin Ajdovščina in Vipava znova vzpostavili in vsebinsko nadgradili.

Odprti so za vse

“Dodali smo zvočne posnetke objavljenih zgodb, s čimer je Burjač postal zanimiv tudi za slepe in slabovidne in je prva tovrstna revija v Evropi, namenjena tudi slepim in slabovidnim. Estetski videz spletišča dopolnjuje art fotografija,” je pojasnil Bizjak.

Kot je dodal, je zanimanja za sodelovanje precej, saj je Burjač odprt za vse literarne zvrsti in vrste. “Objavljamo pesmi, kratke zgodbe, pa tudi pravljice in roman v nadaljevanjih, načrtujemo tudi objavo kriminalne zgodbe. Pri tem se ne želimo zapirati v primorske teme in motiviko, saj so avtorji besedil iz različnih okolij, od Murske Sobote do Nove Gorice. Naše vodilo je dobra in zanimiva pripoved, v lepem, čistem jeziku, ki bralcu ponuja določeno estetsko vrednost,” je dodal urednik.

Lani 515 prispevkov, 147 fotografij in 22 zvočnih posnetkov

V vodstvu knjižnice so zadovoljni z obiskom spletišča, ta se je med epidemijo še povečal. “Lani smo imeli 5855 ogledov in 1339 uporabnikov, od tega 1302 novih. Največ obiskovalcev spletišča je iz Slovenije, več kot tri četrtine, Burjač spremljajo tudi na Kitajskem in v Združenih državah Amerike,” je povedal direktor zavoda Artur Lipovž.

Uredništvo je lani iz več kot 500 prispelih besedil na spletišču objavilo 151 prispevkov. Besedila dopolnjuje 147 fotografij in 22 zvočnih posnetkov v interpretaciji Jolande Lesnik, Petra Krkoča, Matjaža Stibilja in Bojana Bizjaka.

Kot pravi, želijo k sodelovanju pritegniti nove avtorje. “Še posebej želimo nagovoriti mentorje bralnih krožkov ter profesorje v srednjih šolah in na fakultetah, da usmerijo mlade ustvarjalce k objavam snovanj. Veseli bomo tudi drugih avtorjev,” je dodal Bizjak. V uredništvu Burjača že snujejo nove projekte, med drugim želijo po vzoru likovnih srečanj organizirati tudi literarni ex-tempore.


Najbolj brano