“Uporabljajo mojo parcelo in mi ne dovolijo graditi”

Občinski svetniki so nedavno prejeli zaskrbljeno pismo družbe Putro, v katerem jim lastnica družbe Ekaterina Solomentseva opisuje ovire, ki ji preprečujejo, da bi začela graditi trgovsko-poslovni center s podzemno garažno hišo na območju Kaštela oziroma zdajšnjega javnega parkirišča. Opozarja jih, da bo prisiljena vložiti odškodninsko tožbo zoper piransko občino, vredno štiri milijone evrov. Svetniki, pa tudi vsi občani se sprašujejo, kaj se na območju Kaštela dejansko dogaja.

Javno parkirišče v središču Portoroža je zasebna last podjetja 
Putro, ki bi rado začelo graditi trgovsko-poslovni center s podzemno garažo, vendar mu to nikakor ne uspe.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Javno parkirišče v središču Portoroža je zasebna last podjetja Putro, ki bi rado začelo graditi trgovsko-poslovni center s podzemno garažo, vendar mu to nikakor ne uspe.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Ekaterina Solomentseva je s svojimi investicijskimi načrti vstopila na portoroški nepremičninski trg že leta 2016, in sicer prek nepremičninske agencije Vila Portorož. Ta ji je pomagala tako pri ustanovitvi podjetja, torej družbe Putro, ki je sprva imela na naslovu Vile Portorož celo svoj sedež, kot tudi pri nakupu parcele, znane kot javno parkirišče na Kaštelu.

Agencija Vila Portorož je v imenu družbe Putro zemljišče kupila 4. oktobra leta 2016. Kupoprodajno pogodbo je podpisala z družbo Kaštel, ki jo vodi Aleksander Jančar. Družba Putro je začela snovati projekt Plaža Portorož - trgovsko-poslovni center s podzemno garažno hišo, vreden okoli 40 milijonov evrov, za vodenje poslov pa je bila še naprej pooblaščena Vila Portorož.

40

milijonov evrov je vreden projekt Plaža Portorož, ki predvideva gradnjo trgovsko-poslovnega centra s podzemno garažo

Sporni sporazum

Projekt je bil za dve leti iz različnih razlogov odrinjen ob stran, ko pa ga je družba Putro v letu 2019 znova aktivirala in se lotila njegovega uresničevanja, je ugotovila, da je v vmesnem času Vila Portorož v imenu družbe Putro z občino podpisala sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij.

S podpisom tega sporazuma se je družba Putro strinjala, da lahko občina njeno nepremičnino še naprej uporablja brezplačno in da bo na njej možno parkiranje, dokler se ne bo začela gradnja. V tem sporazumu je srž vseh težav, saj družba Putro želi dokazati, da ni vedela, da kupuje nepremičnino, ki je pod bremenom in na kateri občina še naprej brezplačno uveljavlja svoje pravice.

“Če bi to vedela, se nakupa ne bi niti lotila. Kdo vam bo dovolil, da na njegovi nepremičnini opravljate poslovno dejavnost in se bo pri tem še strinjal, da od tega ne bo imel ničesar? Če pa si je občina izgovorila pravico, da bo nepremičnino imela v brezplačni uporabi za potrebe občanov, zakaj potem občani sploh plačujejo za parkiranje?” pravi odvetnica Viktorija Badovinac Švarc, ki zastopa družbo Putro.

Kukavičje jajce

Poudarjajo, da agencija Vila Portorož ni bila pooblaščena za sklenitev sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij. Imela je pooblastilo, da vodi projekt Plaža Portorož, ne pa da njeni stranki nakoplje obveznosti do občine.

Agencija Vila Portorož oziroma Vlasta Prešeren poudarja, da je za podpis sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij imela veljavno pooblastilo družbe Putro. “Med drugim smo bili pooblaščeni za zastopanje na vseh sestankih, pogajanjih in usklajevanjih za sklenitev katerekoli pogodbe, potrebne za izvedbo projekta Plaža Portorož, predvsem pa pogajanjih in usklajevanjih z občino Piran, in sicer v vseh postopkih, ki bodo potrebni za realizacijo projekta in v vseh njegovih fazah ter sklenitev vseh pogodb, potrebnih za izvedbo projekta, predvsem pa pogodb z občino Piran.”

Po tem dogodku je družba Putro Vili Portorož pooblastilo tudi odvzela, občini pa zagrozila s tožbo. Sledil je nujni sestanek, umik tožbe, dogovor, da bo družba Putro nadaljevala s projektom in da bo občina sestavila pogodbo o stavbni pravici, brez katere ni možno vložiti zahteve po gradbenem dovoljenju.

“Občina je nato v pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice hotela podtakniti kukavičje jajce, in sicer menjalno pogodbo, sklenjeno 30. septembra 2013 med občino in družbo Itag, skozi to pa še sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij, ki sta ga občina in Itag podpisala 27. marca 2017,” še pravi odvetnica Badovinac Švarc. Opozarja, da nepremičnine niso kupili od podjetja Itag, ampak od podjetja Kaštel, s katerim pa občina nima sklenjene nobene tovrstne pogodbe.

Bi bila Rusinja prisiljena v odhod?

Občina je v pogodbi o stavbni pravici od družbe Putro zahtevala, da se odpove vsem zahtevam, ki jih je bila pošiljala odvetnica, tudi tožbam zoper občino. Če bi družba Putro podpisala tako sestavljeno pogodbo o stavbni pravici, bi tvegala, da gradnje do roka ne bi uspela končati.

Če roka ne bi uspela uloviti, bi ji lahko občina zaplenila nepremičnino oziroma jo prevzela v ponovno posest. Če družba Putro svoje posesti ne bi hotela predati, bi morala plačati pogodbeno kazen in zamudne obresti.

Pogodbe o stavbni pravici zato ni podpisala, nove pogodbe, ki jo je obljubila občina in naj bi jo sestavil odvetnik Aleksij Možina, pa še do danes niso prejeli.

Občina: “Pogoj je gradbeno dovoljenje”

V pojasnilu občine, ki so ga prejeli občinski svetniki, med drugim piše, da je družba Putro ob nakupu leta 2016 prevzela dolžnosti iz pogodbe, ki jo je z občino sklenila družba Itag. Da v pogodbi piše, da se bo prenos posesti končal, ko bo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in da bo do takrat nepremičnino kot javno parkirišče brezplačno uporabljalo Okolje Piran.

“Menimo, da je zahtevek družbe Putro neutemeljen. Občina Piran je z menjalno pogodbo prenesla zemljišče v njeno last, ne pa tudi v posest, saj pogoji za prenos še niso izpolnjeni,” piše v pojasnilu, ki so ga nedavno prejeli tudi občinski svetniki.

Zato občina Piran vztraja pri svojih stališčih, župan Đenio Zadković pa dodaja, da zaupa občinski pravni službi, ki jo vodi Natalija Gak, ob njej pa je kot desna roka Kristina Ivančič, zato tudi sledi njenim navodilom.

Vrata za dogovor še odprta

Doslej so koristi od prodaje nepremičnine v središču Portoroža poleg družbe Kaštel, ki je seveda prejela kupnino, imeli še agencija Vila Portorož, ki je ob posredovanju pri prodaji prejela provizijo, najbolj pa prav občina z Okoljem Piran vred, saj je zaslužila, ko je nepremičnino prodala družbi Itag in jo vse od takrat brezplačno uporablja.

“Ne glede na našo tožbo lahko občina vsak dan povabi mojo stranko na pogovore. Dejstvo je, da projekta Plaža Portorož moja stranka ne more izpeljati, zato je odškodninska tožba na mestu,” sklene odvetnica Viktorija Badovinac Švarc.


Najbolj brano