Sodobno oblikovanje in klasična eleganca

V današnjem zelo oblikovanem svetu se zdi, da je bilo vse že narejeno in nas le redko lahko še kaj preseneti. A motivi, vzorci in objekti, ki jih ustvarja David Tavčar, dokazujejo nasprotno. Iskrivi, s pridihom klasične elegance in z duhovitimi sodobnimi obrati se gibljejo v polju vrhunske estetike.

Zase pravi, da je perfekcionist. Njegovi izdelki to nedvomno dokazujejo. Svojo pot industrijskega oblikovalca si je začrtal že zgodaj in zdi se, da ga nič ne bi moglo odvrniti od nje. Takoj po gimnaziji se je odpravil študirat na Šolo uporabnih umetnosti na Dunaju. Sliši se preprosto, a med množico prijavljenih vsako leto izberejo le peščico najbolj perspektivnih.

Med Ljubljano in Dunajem

Dunaj ga je osvojil tudi kot mesto s tradicijo številnih majhnih manufaktur, saj nadvse ceni obrtniško mojstrstvo izdelovanja predmetov. Rad oblikuje tekstil in porcelan, ceni in išče že skoraj pozabljene obrtniške spretnosti izdelovanja predmetov, a enak izziv mu pomeni tudi oblikovanje za množično proizvodnjo z industrijskega tekočega traku.

David Tavčar rad oblikuje tekstil in porcelan, ceni in išče že skoraj pozabljene obrtniške spretnosti izdelovanja predmetov, a enak izziv mu pomeni tudi oblikovanje za množično proizvodnjo z industrijskega tekočega traku.

Danes živi med Ljubljano in Dunajem in sodeluje z mnogimi znanimi evropskimi podjetji, od katerih velja omeniti njegovo sodelovanje z izdelovalcem svetil Artemido, sicer pa že več kot pet let oblikuje vzorce za znamko prestižnih tkanin Leitner Leinen. Sodeloval je tudi z manufakturo porcelana Augarten, steklarno Lobmeyer in manufakturo moške obutve Lukacs Laszlo. Vsem je skupna dolga tradicija, v katero David Tavčar vstopa z veliko spoštovanja in še več izvirnosti. Za dunajski teden oblikovanja je, denimo, z manufakturo Maria Stransky odprl čisto nov pogled na svet, ki se skriva med neštetimi vbodi vezenin, ki dolge ure nastajajo pod prsti vezilj, in razkril, kako se ti cvetovi in listi vidijo pod povečevalom, ki ga uporabljajo pri svojem delu.

Zgodovinske reference so prisotne pri večini njegovih del, na kar je gotovo vplivalo dejstvo, da se je rodil v družini zbirateljev starin in umetnosti. Močan vpliv pa je imel tudi njegov mentor med študijem na Dunaju, arhitekt Paolo Piva, ki ga je naučil, da mora vsako oblikovanje vsebovati elemente preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, če hoče resnično komunicirati z uporabnikom.

Želja po oživljanju starih tradicionalnih delavnic

Za nekoga, ki ga močno zanima tradicija, je bila dunajska šola uporabnih umetnosti s svojim širokim predmetnikom in z zapuščino Wiener Werkstaette - dunajskih delavnic, ki so osnova njenega ugleda, seveda pravi raj. A tudi oblikovalska akademija v nizozemskem Eindhovnu je njegovemu šolanju dodala svoj pečat z drugačno filozofijo in izkušnjo. Če je spočetka njegovo oblikovanje zaznamoval čist formalizem, se je potem neko poletje prepustil risanju vzorcev. Tako je leta 2014 nastalo veliko vzorcev. In ko je naslednje leto dobil možnost, da v Milanu razstavi svojo družino stolov Alchemie, vendar nič drugega, se mu je zdelo to premalo. Pa je natisnil svoje vzorce z jastogi, povodnimi konji, pasavci ter krokodili in si iz tega blaga dal sešiti obleke, ki jih je nosil v Milanu. Seveda niso ostale neopažene. Tako kot kasneje spodnjice, potiskane z jastogi, ki so bile prava prodajna uspešnica. Zakaj je prišlo do tega fenomena, se niti ne sprašuje.

Zanj je pomembno, da so potiski narejeni s sitotiskom, z analogno tehniko, tiskano na roko. Za tem seveda tiči želja po oživljanju starih tradicionalnih delavnic, kakršne so včasih polnile četrt Salzgries na Dunaj, a so jo morale delavnice tekstilij zaradi visokih najemnin zapustiti. Seveda pa enako uživa v oblikovanju kolekcij za industrijsko tekstilno proizvodnjo, kjer ni nič prepuščeno naključju in ima natanko definiran segment kupcev.

Trenutno sodeluje pri prenovi hotela Grand Koper, ki je njegov prvi večji projekt v Sloveniji. K sodelovanju ga je povabili arhitekturni biro AKSL. Kaj vse je oblikoval, pa bomo razkrili, ko bo hotel odprl svoja vrata in si bomo lahko v živo ogledali njegovo novo podobo.


Najbolj brano