Ona in duša, ki hrepeni

Več primorskih galerij se te dni osvojile umetnice. Ona je naslov skupinske razstave v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, ki se je odpira danes, ženska ustvarjalnost pa vabi tudi ajdovsko Pilonovo galerijo, kjer razstavlja Lona Verlich, in v Galerijo Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči, kjer so od včeraj na ogled Eve slikarke Irene Polanec.

Lona Verlich je  ena od ustvarjalk na skupinski razstavi Ona v 
Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, obenem pa se samostojno predstavlja v Pilonovi galeriji.
Lona Verlich je ena od ustvarjalk na skupinski razstavi Ona v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, obenem pa se samostojno predstavlja v Pilonovi galeriji. 

AJDOVŠČINA, KANAL > One, ki velik del svoje biti posvečajo umetnosti, so Julijana Božič, Tea Curk Sorta, Jana Dolenc, Nataša Gregorič, Silva Karim, Olga Kolenc, Anja Kranjc, Ana Maraž, Kristina Rutar, Teja Tegelj, Lona Verlich, Tina Volarič, Špela Volčič in Nežka Zamar. Od danes, združene v ajdovski Lokarjevi galeriji na skupinski razstavi Ona, predstavljajo raznolike likovne govorice - od večinsko zastopane dvodimenzionalne slike v različnih likovnih tehnikah do keramične skulpture, kipa, fotografije, instalacije. “Pot do profesionalizacije umetnic je bila mučna in dolga, pri čemer lahko ugotavljamo, da morda še danes ni povsem premagana razlika med zasebno sfero, ki se tradicionalno pripisuje značilnostim žensk, in javno sfero, ki je bila nekoč skoraj izključno namenjena moškim,” v spremnem besedilu ugotavlja vodja galerije in kustos Vladimir Bačič. In dodaja: “Šele v zadnjem obdobju lahko z gotovostjo trdimo, da umetnostna kritika resnično sledi njihovemu delu, družba jih obravnava enako kot umetnike in one se tako tudi počutijo. Splošni vtis je, da je njihovo delo videno in cenjeno. Pa je res povsem tako? Vsekakor se pri tej tezi odpirajo prenekatera problematična vprašanja statusa umetnic v družbi in njihova enakopravnost v kulturni distribuciji.”

Lona Verlich oziroma ajdovska likovna ustvarjalka Polona Ličen Kunaver, ki med drugim z možem Davidom Ličnom vodi prepoznavno ajdovsko Lično hišo, pa že od 26. februarja tudi samostojno razstavlja v Pilonovi galeriji v Ajdovščini, kjer bo njen cikel slik Hrepenenje Anime na ogled do 21. marca.

V galeriji Rika Debenjaka v Kanalu pa tamkajšnje prosvetno društvo Soča gosti razstavo tudi v tujini znanih podob Eve, ki jih že desetletja všečno ustvarja in dopolnjuje slikarka Irena Polanec. Včerajšnje odprtje razstave je pospremil nastop Lada Jakše.


Najbolj brano