Ugaša tudi Meblovo invalidsko podjetje

Vlada je na četrtkovi seji dala predhodno soglasje, da se začne stečajni postopek nad invalidskim podjetjem Meblo Kovinoplastika storitve. Vlogo je zaradi insolventnosti podalo podjetje, kot razlog za to pa navedlo stečaj edinega lastnika in covid-19.

Stečajnemu postopku nad Meblom Holding, ki se je začel septembra 2019, bo v kratkem sledil tudi stečaj Mebla Kovinoplastike. Foto: Nace Novak
Stečajnemu postopku nad Meblom Holding, ki se je začel septembra 2019, bo v kratkem sledil tudi stečaj Mebla Kovinoplastike. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Invalidsko podjetje Meblo Kovinoplastika storitve, družba za zaposlovanje invalidov in opravljanje storitev, je v začetku februarja pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podalo vlogo za izdajo predhodnega soglasja vlade za začetek stečajnega postopka. V vlogi je navedlo, da je invalidsko podjetje zaradi stečaja edinega lastnika družbe Meblo Holding, septembra 2019, ter dodatno še epidemije covid-19 v letu 2020 postalo insolventno.

Zmanjkalo je za plače

V vlogi je navedeno tudi, da se je zaradi omenjenih razlogov občutno zmanjšal obseg dela in s tem tudi sredstev za plače delavcem. Za nekaj delavcev je sicer podjetje koristilo subvencijo države za čakanje na delo. Skladno s slovenskimi računovodskimi standardi je morala družba pri pripravi bilanc oslabiti terjatve do družbe Meblo Holding za opravljene storitve, dana posojila in dana poroštva.

14

zaposlenih je v invalidskem podjetju Meblo Kovinoplastika storitve

“Invalidsko podjetje ne bo moglo zagotoviti sredstev za izplačilo plač delavcem za obdobje od 1. januarja 2021 pa do začetka stečajnega postopka, saj družba nima sredstev,” še piše v vlogi. Poslovodstvo družbe je bilo glede na ugotovitev, da je družba v skladu z določbami zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju dolgoročno plačilno nesposobna in insolventna, dolžno vložiti predlog za začetek stečajnega postopka.

Stečajne mase ne bo prav veliko

Kot je pojasnil direktor podjetja Bojan Bratec, bodo predlog za začetek stečajnega postopka na sodišče naslovili takoj, ko dobijo v roke sklep vlade. Pojasnil je še, da je bilo podjetje, v katerem je 14 zaposlenih, ustanovljeno za to, da je v okviru sistema Meblo zaposlovalo invalide. Pred leti so zaposleni delali v kovinarski delavnici za potrebe Mebla, sicer pa je družba skrbela za upravljanje z infrastrukturo v coni Meblo in računovodske storitve, zadnje čase pa tudi za vzdrževanje infrastrukture v coni. Stečajne mase ne bo prav veliko, ker je premoženje družbe pičlo.


Najbolj brano